İSLAM aleminde büyük kıymeti olan Aşure Günü için sayılı zaman kaldı. Binlerce Müslüman, Aşure Günü’nü yoğun şekilde araştırıyor. Peygamberlerin hayatında önemli gelişmelerin yaşandığı ay olarak bilinen Muharrem ayı halk arasında Aşure ayı olarak da biliniyor. Muharrem ayına girildiğinde Müslümanlar aşure dağıtıyor. Peki, Muharrem ayına girdiğimize göre Aşure Günü’ne kaç gün kaldı? Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen ‘aşara’ kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününde başlıyor.

İslam inancına göre, Hazreti Âdem' den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan ‘Aşure Günü’ idrak edilecek. Buna göre Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR
Muharremin 10. günü yani Aşure Günü tarihte birçok olayın meydana geldiği gün olarak rivayet edilir. Aşure Günü meydana gelen önemli olaylar ise şu şekilde sıralanır: Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması, Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi, Hz. Muahmmed'in Mekke'den Medine'ye hicreti.

AŞURE HANGİ MALZEMELERDEN YAPILIYOR?malzeme foto2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye,7 su bardağı toz şeker,1 kg haşlanmış buğday, 1 su bardağı pirinç, 150 gr kuru dut, 150 gr kuru kayısı, 150 gr kuru incir, 150 gr kuru üzüm, 5 adet elma, 2 adet portakal, adet ayva, 10 adet karanfil,2 yemek kaşığı gül suyu, nar, fındık, ceviz,  Antep fıstığı, toz tarçın.

AŞURENİN YAPILIŞIyapılışı
Meyveleri küp küp doğrayın. Ayvaları kaynatın. Kayısıları ıslatın. Geniş bir tencereye haşlanmış buğday, haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohutu koyalım üzerine geçecek kadar sıcak su koyun ve kaynatın. Pirinci yıkayıp süzün ve tencereye katın. Ayvaları, elmayı, kayısıyı, portakalları, kuru üzümü, gül suyunu(isteğe bağlı) ekleyin kaynatmaya devam edin. Kuru dut ve inciri en son ekleyin( kararmasını önlemek için). Bir elmaya karanfilleri batırın ve tencereye atın (karanfilin aşureye kokusunu vermesini istiyoruz) ve 5 dk sonra çıkartın. Pişen aşureye en son şekeri koyup ocağın altını kapatın. Kaselere doldurduğumuz aşureleri nar, fındık, ceviz, file Antep fıstığı ve cevizle süsleyerek ikram edebilirsiniz. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin