Türkiye’nin dünya çapında en popüler tatil beldelerinden birisi konumunda olan Kemer, deniz, dağlar ve çam ormanlarının birleştiği muhteşem doğal güzelliklere sahip bir tatil beldesi. Türkiye’nin en popüler tatil yerlerinden birisi. Ayrıca tarihiyle de kendine hayran bırakır nitelikte olan ilçenin tarihi MÖ 690 yılına dayanmaktadır. Farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçe, süslü bir tarihe sahiptir. Kemer nüfusunun 2022 yılında yapılan nüfusa göre 49.383 kişiden oluştuğu bilinmektedir. Kuzeyinde Konyaaltı, batısında da Kumluca ilçeleriyle komşudur. Doğusunda Akdeniz'e kıyısı olan ilçenin il merkezine uzaklığı ise 43 km'dir.


İLÇENİN İLK ADI ESKİ KÖY

kemer eski foto 4

Likya'nın Bir Şehri Olan Idryos, Kemer'in Antik İsmidir. Tam Olarak Phaselis'in Kuzeyinde Kemer Yerleşim Yerinin Güneybatı Bölümünde Yer Almaktadır.

Bölge, 12. yüzyılda Türkler tarafından fethedilmiş ve bu tarihten itibaren de Türkler tarafından yönetilmiştir. Türklerin hakimiyetine kadar bölge birkaç defa el değiştirmiştir. Bölgede 1910 senesinden itibaren yerleşim başlamıştır

1910 yılında kurulan Kemer, Antalya iline 43 km. uzaklıkta Batı Toros Dağlarının eteklerinde kıyı boyunca uzanan şirin bir yerleşim merkezidir. 52 km’lik uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Kıyıları oldukça girintili-çıkıntılıdır. Yerleşim merkezleri genellikle düzlük bölgelerdedir. Kemer ile ilgili araştırmalar bir Likya şehri olması ötesinde bilgi vermemektedir. Bununla beraber yerli halktan edinilen bilgilere göre günümüz de Kemer olarak anılan ilçe 1910’lu yıllarda Eski Köy adı ile anılıyordu.

"KEMER" ADI NEREDEN GELİYOR?

kemer eski foto 3

1910’lu yıllarda ‘Eski Köy’ adıyla bilinen Kemer ilçesi, dağlardan gelen seller sonucu göl ve bataklıklardan oluşan bir yerleşim yeriydi. Geçmişte eski köy olarak bilinen bölgenin halkı canlarını ve mallarını sellerden korumak amacıyla dağların eteklerinde 23 km. uzunluğunu bulan, taş duvar inşa ettiler.  Daha sonraları buraya gelip yerleşen halk dağlarla köyü birbirinden ayıran bu örülü duvarı 'KEMER'e benzettikleri için yörenin adı o zamandan beri Kemer diye anılır olmuş. Sonraları, bu duvar nedeniyle köylerine Kemer adını verdiler.

Bölgenin ismini nasıl alışına dair bir diğer rivayet daha mevcuttur. Yine o dönemlere ait bir rivayete göre 'İspanyol' diye anılan bir hastalığın salgın halinde burada oturan halkın çoğunun ölümüne sebep olduğu için nüfus oldukça azalmış, ancak dışardan gelen yabancılar ve özellikle dağlarda yaşayan Yörüklerin buraya inip yerleşmeleri ile köy tekrar bugünkü kalabalık nüfusa ulaşmıştır.

 Kemer, 1980'li yılların başına kadar küçük bir köy iken son 20 sene içinde açılan tesislerle Türk turizminin en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Önce köy sonra, 30 Aralık 1985'te belediye statüsü alarak kasaba olduktan sonra 13 Eylül 1991 yılında da ilçe statüsünü kazanmıştır.  

Kaynak: Haber Merkezi