ANTALYA Kent Konseyi ve Antalya Bilim Üniversitesi Sosyal, Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi (SEPAM) işbirliği ile düzenlenen Cumhuriyetin 100. Yıl Konferansları dizisi devam ediyor. Antalya Bilim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. İhsan Ercan Sadi  ‘Cumhuriyet ve Kalkınma’ konulu sunum yaptı. Sadi, kalkınma düşüncesinin tarihsel gelişimi ve toplumsal bağlamı, iktisadi kalkınmanın içsel ve dışsal kısıtları ve kalkınmacı devletin inşasında küresel ölçekte başarılı ve başarısız örnekler gibi konulara değindi.

TÜRKİYE’NİN FARKLI KALKINMA STRATEJİLERİ

Dr. İhsan Ercan Sadi, kalkınma konusunun sadece matematiksel hesaplara dayalı teknik bir sorun olarak ele alınmayıp toplumsal yaşamın bütün alanlarının düzenlenmesi üzerinden kavranması gerektiğinin önemine işaret etti. Sadi, konuşmasının devamında modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından günümüze benimsenip uygulanan farklı kalkınma stratejilerinde iç ve dış etmenlerin rolünü vurguladı. Sadi, ayrıca dünyadaki benzer ülke deneyimlerinde yaşanan koşutluk ve farklılıklara da dikkat çekti.

 GÜNEY KORE ÖRNEĞİ

Dr. İhsan Ercan Sadi, 20. yüzyılın ikinci yarısında Japonya’nın önderliğinde Uzak Doğu Asya ülkelerinin gerçekleştirdiği ve literatüre ‘Doğu Asya Mucizesi’ olarak da geçen başarılı kalkınma girişiminde Güney Kore’nin ‘örnek ülke’ olarak öne çıktığına değindi.  Kore devletinin yerli sanayiyi desteklemesinin yanı sıra belki ondan da daha önemlisi, devletin sermaye yatırımlarının üretken olmayan sektörlerden üretken olan sektörlere aktarılmasının sağlanması olarak da özetlenebilecek ‘sermayeyi disipline etme’ politikalarının başat rol oynadığını aktardı. 

‘Hür yurttaşların bir arada ve huzur içinde yaşamasını sağlayan olanakların’ biricik teminatı olduğunun altını çizen Dr. Sadi, Cumhuriyet’e sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayan sözlerle konferansını bitirdi. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin