Antalya Sivil Toplum Platformu (ANSTOP), alanlarında uzmanlaşmış 7 önemli meslek odası ve derneğin güçlü birlikteliği ile kentin sorunlarını ele almayı hedefliyor. Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre platform; ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel alanlarda Antalya'nın kalkınması ve daha yaşanabilir bir şehir olması için aktif çalışmalar yürütecek.
Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER), Antalya Denizcileşme Platformu, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Seyahat Acenteleri ve Yöneticileri Derneği, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şubesi (TSYD) ve Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi başkanları, ANSTOP'un temellerini oluşturan 'ANSTOP Mutabakat Metni'ni' bir araya gelerek imzaladılar.
'SORUNLARIN ÇÖZÜMLERİNİ KONUŞACAĞIZ'
Platformun kurulmasının ardından ANSTOP üyeleri basın mensuplarıyla bir araya geldi. EKİPDER Başkanı ve ANSTOP kurucu üyesi aynı zamanda sözcüsü olan Reşat Günay, “Antalya'nın karşı karşıya olduğu sorunlarla etkin bir şekilde başa çıkabilmek için bir araya gelme kararı aldık. Bu platform sayesinde kentimizin gelişimine katkıda bulunacak projeler üretmeyi amaçlıyoruz. ANSTOP'un kapsamlı çalışmaları arasında, trafik ve ulaşım sorunlarından çevre ve yeşil alanların korunmasına, şehir planlamasından turizm ve spor etkinliklerine kadar pek çok önemli konu yer alıyor. Şehirlilik hukuku ve duygusuyla yaşadığımız şehirlerin sorunlarını tespit etmeyi, bilimsel, objektif, gerçekçi ve doğru yaklaşımlarla ele almayı amaçlıyoruz. Bu sorunların çözümü için projeler gerçekleştirerek şehrin diğer paydaşları ve karar vericileriyle iş birliği içinde ortak akılla uygulamaya geçirilmesini hedefliyoruz. Şehirlerimizin karşı karşıya olduğu karmaşık sorunları doğru bir şekilde analiz etmek ve çözüm önerileri sunmanın önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bizler sorunları konuşmak yerine sorunun çözümünü konuşarak, çözüm için daha etkin bir yol izleyeceğiz. Platform, bu amaca ulaşmak için bilimsel çalışmalara dayalı araştırmalar yapacak ve hukuki, sosyal ve ekonomik açıdan şehirlerin gelişimine katkı sağlayacak projeler üretecek. Şehrimizin sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik açısından daha iyi bir geleceğe evrilmesine yardımcı olmak bizim için ilk sırada gelmektedir” diye konuştu.
İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Platformun yapısının katılımcılık ilkesine dayandığını dile getiren Güney; şehir sakinlerinin, uzmanların, akademisyenlerin ve yerel yöneticilerin platformda aktif rol alarak fikir ve tecrübelerini paylaşmasının önemini vurguladı. Güney, böylelikle şehirlerin sorunlarının daha geniş bir perspektifle ele alınacağını ve çözüm çalışmalarının daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtti. ANSTOP'un yapmak istediklerine de değinen Güney, “Öncelikli olarak şehirlerin sürdürülebilir ulaşım, yeşil alanlar, çevre kirliliği, altyapı eksiklikleri gibi sorunlarını ele alınması gerekiyor. Platform olarak bu sorunların çözümüne odaklanarak projeler üreteceğiz. Şehirdeki diğer paydaşlarla iş birliği içinde çalışarak bu projeleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
'ANTALYA ŞİŞMANLIYOR'
Antalya’ya gelen yoğun göçün her sektörü kötü etkilediğini söyleyen Güney, “Antalya aldığı göçle birlikte giderek şişmanlıyor. Bu şişmanlık hepimizi kötü etkiliyor. Trafik, sağlık, ekonomi, inşaat ve yaşam koşullarımızı etkiliyor. Bunun için düzenli çalışmalar yaparak ilgili kurumlarla iş birliği içinde sorunların çözümüne dair çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Güney ayrıca, “Hiçbir kuruma alternatif olmak gibi bir niyetimiz yok her STK çok değerli ve önemli bunun bilincindeyiz demokratik, uzlaştırıcı, kavga etmeyen çözüm bulmak için hareket edecek bir yapı olacağız ve bunun için çalışacağız” ifadelerini kullandı.