SİYASET

​Kepez’de Cadde isimleri değişti

Kepez Belediyesi Meclisi’nde, 12 Eylül’de idam edilen Pehlivanoğlu ve Adalı ile Serikli Şehit Akkabak’ın isimlerinin sokaklara verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.


Eylül ayı meclis toplantısında, 12 Eylül rejiminin ilk idam ettiği Necdet Adalı ve Mustafa Pehlivanoğlu’nun isimlerinin Kepez’de yaşatılması kararı alındı. Zafer Mahallesi’ndeki 2612 Sokağa Adalı’nın, 2617 Sokağının da adı Pehlivanoğlu’na verilmesine oy birliği ile karar verildi
ASLI ÇAKIR ALPTEKİN'İN İSMİ ÇIKARTILDI
AK Parti Grup Sözcüsü Serhat Demir, sözlü olarak, 2012 Olimpiyat Oyunları'nda doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl men cezası alan milli atlet Alptekin’in adının verildiği caddenin isminin, Mardin’in Midyat ilçesinde teröristlerce yola döşenen mayının askeri aracın geçişi sırasında patlaması sonucu 1 Ağustos’ta şehit olan Jandarma Komando Er Barış Akkabak’a verilmesini meclise önerdi.
Kipa AVM - Özdilek AVM ile Namık Kemal Bulvarı-Dumlupınar Bulvarı arasındaki yolun ilçenin en prestijli caddelerden biri olduğuna işaret eden Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, “Bu caddemizin bulunduğu Fabrikalar Mahallesi’nde, ilçemizin ilk açık hava yüzme havuzu, kaykay pisti ve dinlenme noktalarının bulunduğu bir tesis inşa ediyoruz. Ayrıca hemen yanındaki Dokuma Fabrikası alanına da, çok yakında 70 dönümlük bir kent parkı hizmete açılacak” dedi. Tütüncü’nün bu açıklamasının ardından yapılan oylamada, oy birliğiyle caddede isim değişikliği yapılması kararlaştırıldı.
"12 EYLÜL ÜZERİNDE İBRETLE DURMAMIZ GEREKİYOR"
12 Eylül 1980 darbesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin en karanlık günlerini yaşattığını hatırlatan Başkan Tütüncü, “Demokrasinin askıya alındığı o dönemlerde insanların suçsuz yere öldürüldüklerini, sivil siyaset yerine askeri vesayetin tercih sebebi haline getirilmesini meşru getirecek nice oyunlar oynandığını görüyoruz. Bu süreç üzerinde ibretle ve dikkatle durulması gereken bir husus” diye konuştu.
O zamanlar Kenan Evren’in yaptığı, ‘Bir sağdan astık bir soldan’ şeklindeki açıklamasının hafızalarda utançla yer aldığını vurgulayan Tütüncü, Necdet Adalı’dan bahsederek, “Aradan süre geçiyor ve suçlunun o olmadığı anlaşılıyor. Ama zamansız gelen ölüm geri gelmiyor” dedi. Şair Nevzat Çevik’in, Adalı ile ilgili şiirlerinin çok etkileyici olduğunu belirten Tütüncü, Şafak Türküsü şiirini meclis salonunda okudu.
Pehlivanoğlu hakkında da konuşan Tütüncü, “O günlerin rejimi için, dengeyi kurmak için bir de sağ görüşlü birini idam etmek gerekiyordu. Pehlivanoğlu suçsuz bir delikanlı. Ailesi idamından 3 gün sonra ziyarete geldiğinde yavrularını kaybettiklerini öğreniyor” diyerek meclis üyelerini o günlere götürdü. Tütüncü daha sonra Pehlivanoğlu’nun ailesine yazdığı mektubu okudu.
Bunların bir daha yaşanmaması ve sivil siyasetin egemen olması için bunların hatırlanmasının çok önemli olduğunu belirten Tütüncü, bu anlamda atılan adımın, Eylül ayı meclisinde olması nedeniyle anlamlı olduğunu söyledi.