GÜNLÜK ev kiralama konusuyla ilgili Bakanlık tarafından yapılan yasal düzenleme gereğince günlük kiralanan evler pansiyon statüsüne dahil edilmişti. Ekim 2023 tarihinde yayınlanan yeni yasayla birlikte 1 Ocak 2024 yılından itibaren günlük ev kiralayabilmek için turizm konutu belgesi almak zorunlu olacak. Bu konuya dair açıklama yapan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Bu düzenleme kiracılar için de bir rahatlama, piyasalar için de ev fiyatlarının dengede tutulmasını sağlayacaktır” dedi.

neşet gündüz,

‘HÜKÜMET KİRACIDAN YANA’

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlara değinen Gündüz, “Ekonomik sıkıntılar genel anlamda dünyada da yaşansa da biz kendi ülkemizde bunu çok ciddi anlamda hissediyoruz. İnanılmaz kira artışları söz konusu oldu. 4 katı 5 katı gibi fiyatlar ortaya çıktı. Tüketici derneklerinin,  emlak odalarının ve vatandaşların büyük tepkisi üzerine hükümette yeni bir yasayla bu konuda bizlerin yanında yer aldı. Hükümet yaptığı yasalarla öncelikle, emlak sitelerinde manipülasyon yapan emlak şirketleri, emlakçılar veya tüzel olmayan kişilere gelir idaresini takip etme kararı aldı. Bu da şu demektir;  manipülasyon yapanlar ciddi anlamda cezalara çarptırılacak. İlan verme kriterleri değiştirildi. Arabuluculuk devreye girdi ve günü birlik ev kiralama düzenlemesi ile de son nokta konmuştur” ifadelerini kullandı.

‘KİRA FİYATLARINI ARTIRIYORDU’

Yeni yasadan önce neler olduğunu anlatan Gündüz, “Daha önce günü birlik bir evi kiraya vermek serbestti, izin alınmadan yapılabiliyordu. Bu da elbette ki beraberinde çok ciddi sorunları gündeme getiriyordu. Kötü niyetli ev sahipleri için bu ciddi anlamda fırsat oluştururken fiyatlarda da astronomik artışlara sebep oluyordu.  Kiracılar için de çok haksız bir durum oluyordu. Çünkü Yargıtay’ın bu yönde aldığı emsal karar günü birlik ev kiralamaları pansiyon veya otel işletmeciliği olarak kabul görüyordu. Bu da yasa gereği kiracının evi 15 gün içerisinde boşaltması anlamına geliyordu. Ayrıca bilhassa Rus ve Ukraynalı yerleşimciler satın aldıkları evleri günü birlik kiraya veriyorlardı ki bu da turizm işletmeciliği demek oluyordu. Ve kiraların fahiş artışına sebep oluyordu” dedi.

house-5902665_1280

YASAYA UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK!

Yeni yürürlüğe girecek olan yasanın kiracılar, ev sahipleri için olumlu sonuçlara sebep olacağını söyleyen Gündüz, “Son 2 yılda günlük kiralık evlere taleplerin yüzde 97 arttığı, Türkiye'de 110 bin 857 ev günlük kiralık ev olarak kullanılıyor. Konutlar tek seferde en fazla 100 gün kiralanabilecek. İzin belgesi vermeye bakanlık yetkili olacak ve illerde de valilikler bu konuda yetkili olacak. Ayrıca apartmanda evini günlük kiraya vermek isteyenler için apartman yönetiminin onayı zorunlu hale getirildi. Yasaya uymayanların tespitinden sonra kiralanan her bir konut için 100 bin TL, ayrıca aracılık edenler yani emlakçılar komisyoncular hakkında da her bir sözleşme içinde 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.  Sözleşme tarihi itibaren aynı konutu bir yıl içerisinde dört defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek” açıklamasını yaptı.
YANILTICI İLANLARA 100 BİN TL CEZA!

Yanıltıcı ilanlara da değinen Başkan Gündüz, “Günübirlik kiralama yapılan konutun nitelik fiziksel özellikleri reklam, afiş, broşür, sosyal medya ve web sayfası gibi araçlarla tüketiciyi yanıltmasına da 100 bin TL para cezası verilecek.  Kiralık konutlar ticari amaçlı olduğu için burada tüketici olarak da sizin haklarınız vardır.  Bu hizmetleri almadığınızdan, ayıplı hizmetten dolayı ödediğiniz bedelleri geri alabilirsiniz. Borçlar Kanunu’ndan yararlanarak hiçbir harç ödemeden de maddi ve manevi tazminat davası da açabilirsiniz. Tüm bu tedbirler yüksek kira artışlarını duran hale getirecektir. Dikkat edilmesi gereken kat maliklerinin kiracıların ihbar mekanizmasını çalıştırmalarıdır Ticaret İl Müdürlüklerine, kaymakamlıklara şikayet edebilirler” diye konuştu. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin