Kiraz olmak

Pastacıların sanat eseri misali işledikleri, kusursuzluğu yakalamak için yoğun çaba sarf ettiği pastalarına son dokunuş hareketleri vardır bilirsiniz; pastanın tepesine bir kiraz kondurmak.

İngilizcede deyimleşmiş olduğunu anımsıyorum; ‘Cherry on top’.

İyi şeylerin üstüne gelip onu tamamlayan daha iyi bir şey anlamına geliyor.

Ben de tepedeki kiraz olmayı isteyip de uygun bir pasta bulamadığımızda, yani bulunduğumuz yer ve konumla uyuşmadığımız zamanlarda yaşanan hayal kırıklıklarından bahsetmek istiyorum.

Bir insanın hayatına uymamamız, bir işyerine uygun olmayışımız gibi birçok örnekle çoğaltılabilecek, hayat akışında yaşadığımız uyuşmazlıkların verdiği histen bahsediyorum.

Uyuşmadığımız şey, her ne ise hayal kırıklığı yaşayıp sonunda bunu kendi başarısızlığımıza bağlıyoruz ve diyoruz ki "Pastanın üzerindeki kiraz ben değilim ve olamıyorum"... Bir pastanın üzerindeki kiraz olacağımıza dair inancımızı yitiriyoruz.

Yaşantımızda o kadar farklı kişiliklerde insanlarla bir arada bulunuyoruz ki...

Çok enerjik, çok başarılı, çok istekli…

Bu tarz insanlarla karşılaştığımızda ise farklılıklarımızı eksiklik olarak görüp hayal kırıklığının tam orta yerine düşüveriyoruz.

Başkalarını tanımadan önce, kendiyle tanışmalı insan. Oturup kendisiyle derin bir sohbete kapılıp her ayrıntısını bilmeli. Göz göze gelmeli aynadaki haliyle ve dönüp sormalı kendine; ben kimim?..

Çünkü kendi gibi olabildiği yerde var olabilir insan. Kendi gibi olabilmesi için ise tanışmış olması gerekir önce. Başkası gibi davranıp tümüyle kendin olamıyorsan bir başkasını yaşatır, kendini öldürürsün.

Herkesin sahip olduklarına sahip olmaya çalışarak mükemmel olunmaz. Mükemmel diye bir şey yoktur aslında. Öyle göreceli bir şey ki çünkü bu…

Her zaman, pastanın üstündeki son dokunuş olamayız.

Mükemmel bir pastanın üzerindeki mükemmel son dokunuş olamıyorsak demek ki o pasta ‘bizim için’ mükemmel değildir. Bu kendi eksikliğimizden değil, o pastanın bize uygun olmayışından aslında.

Kendini tanımak, tam da burada devreye giriyor işte.

Hangi pastanın kirazı olacağını bilirse insan, o pastayı ancak öyle daha güzel bir hale getirebilir. 

Doğru pastanın üzerindeki kiraz olmanız dileğimle…