Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kent merkezlerinde kullanılan kömür nedeniyle ‘Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü’ yönetmeliği doğrultusundan dönemin Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren Başkanlığında toplanan 15 kamu kurumu kent merkezlerinde kömür satışı, kullanımı ve denetlenmesi konusunda protokol imzalayarak kirliliğin önüne geçmeye çalışsa da elektriğe tüketiminin 5 bin kilovatsaat (kWh) ve üstüne sübvansiyonun kaldırılmasıyla birlikte uzmanlar, Antalya kent genelinde vatandaşların ısınma için tekrar kömür tüketimine yönelebileceğine bununda hava kirliliğini arttırabileceğine dikkat çekti. 

Dr. Doğan

Ulusal Temiz Hava Eylem Planı kapsamında İl Çevre ve Şehircilik Koordinasyonunda dönemin Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren Başkanlığında Antalya Valiliği, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Orman Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme 6. Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Müdürlüğü, DSİ 13.Bölge Müdürlüğü, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dâhil toplamda 14 kamu kurumu ve 1 sivil toplum örgütü olmak üzere 15 kurumun bir araya gelerek kentteki hava kirliliğine karşı başta dökme kömür olmak üzere satışı, kullanımı ve denetlenmesi konusunda 24 sayfalık protokol imzalandı. 15 Aralık 2013 yılında Mahalli Çevre Kurulu Toplantısından çıkan karar sonrası kentte ciddi anlamda hava kirliliğinde azalma meydana gelse de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nin yılbaşından itibaren yıllık 5 bin kilovatsaat (kWh) ve üstüne sübvansiyonun kaldırılmasıyla birlikte kentte kış aylarından vatandaşların ısınma için elektrik tükettiğine dikkat çeken Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güray Doğan, “Doğalgaz, Antalya’da şu anda her yere ulaşabilmiş değil. Vatandaşlar, bu aylarda ısınma için elektrik tüketimine daha fazla yöneliyor. Sübvansiyonun kaldırılmasıyla birlikte ekonomik nedenlerden dolayı tekrar kömür tüketimi de artabilir. Vatandaşların, temiz çevre bir çevre ve hava için elektrik ve doğalgaz tüketimine yönlendirilmesi gerekilirken burada tersi bir durumu görebiliriz” dedi. Doğan ayrıca, Antalya’da elektrikle ısınma payının diğer illerin ortalamasından yukarısında olduğunu ve vatandaşlara elektrikte teşvik sağlanması gerektiğini de söyledi.

54A3362C 579A 4546 Baf1 631E30875Be3

DENETLENMESİ KONUSUNDA SORU İŞARETLERİ VAR
Seracılıkta ve kent içi meskenlerde kömür ve atık maddelerin kullabından dolayı dönemsel olarak ciddi kirlenmelerin olduğunu olduğuna da işaret eden Doğan, “Bu kanayan yaramız. Burada kontrol mekanizmasının da çok sağlıklı çalışmıyor ve kontrol mekanizmasının olup olmadığından emin değilim. Mahalli Çevre Kurulu kararları göre kent merkezlerinde ve belirli bölgelerde kömür satışına dair ve kalitesine dair sınırlandırılma getirilmiştir ancak tüketicinin evinde ne yaktığına karışan yok. Dolayısıyla son tüketici evinde veya serasında ekonomik nedenlerden dolayı çoğu zaman havayı kömürden daha fazla kirleten ahşap veya benzeri maddeleri de kullanabiliyor. Satışına ve denetime sınırlandırılma getirilse de son tüketici kısmında böyle bir denetimin olmaması hava kirliliğini artıran temel unsurların başında getiriyor” dedi. Doğan son olarak Avrupa Birliği hava kalitesine standartlarına işaret ederek, “Avrupa temiz hava konusunda yeni standartlara kavuşurken maalesef biz hala 2008 yılındaki standartları dahi yakalayamadık. Ülkemizin pek çok yerinde ve Antalya’da bu sınır değerlerinin üstündeyiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ