ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, kırmızı ve beyaz et fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde 2015 yılında yapılan değişikle birlikte kasapların tavuk eti parçalayarak satışının yasaklandığını ifade eden Başkan Yardımcı, yasağın kaldırılması yönünde çağrı da bulundu. Yasağın sonlandırılmasıyla birlikte beyaz ette yaklaşık yüzde 25 ila 30 arasında bir düşüş yaşanacağını ifade eden Yardımcı, “Hem vatandaş ete daha rahat ulaşsın hem de kasaplar kazansın” dedi.

Foto (2)-211

PİYASAYA KARTELLER YÖN VERİYOR
Uzun zamandır et piyasalarındaki büyük kartellerin piyasaya yön verdiğini ifade eden Antalya Kasaplar Odası ve Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, ithal et ve beyaz et konusunda açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcı, ithal etlerin yalnızca zincir marketlere verilmesine tepki göstererek, “Ortada ciddi bir haksız rekabet var. Bu haksız rekabet hem vatandaşa hem de kasaplara kaybettirirken kazanansa yalnızca et kartelleri oluyor. Ramazan ayı öncesinde Et ve Süt Kurumu (ESK) açıklama yaparak 40 bin canlı hayvan ithal edeceğini söyledi fakat bu ithal etleri yine kasaplar satamayacak. Yerli hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Duruma göre ithal ete de karşı olmadığımızı defalarca ifade ettik fakat belirli dönemlerde ithal ettiğimiz etlerde piyasalara çözüm getirmediği açıktır. Et sorunun çözümü basittir. Yerli üretimi ve çiftçiyi desteklemekten geçiyor. Yapılacak 40 bin canlı hayvan ithali de geçici bir çözümdür. Başta zincir marketler olmak üzere piyasayı ele geçirmiş belirli karteller dışında bu ithalatın ne vatandaşa ne de kasaplara yararı olacaktır. Kasaplar yerli üretim etleri satacakken marketlerde yine ithal etler yer alacak. Kasap esnafımız ciddi bir haksız rekabet içinde adeta var olma mücadelesi verirken vatandaşlarımızsa eti geçici bir süreliğine nispeten daha ucuza yiyebilecek. Bu etlerde tükenince tekrardan fiyatlarda eski yerine gelecektir. Bu nedenle defalarca söylediğimiz şeyi tekrar ediyoruz. Kasaplara da ithal et verilmeli, çiftçi desteklenmeli ki kalıcı bir çözümü konuşabilelim. Ortada sorun var ve bu sorunda gerçekten çözülmek isteniyorsa çok değil yalnızca 2-3 yıllık bir süreçte et ve et fiyatları konusu Türkiye’nin gündeminden çıkarmış oluruz” dedi.

20231229Aw108940 3

VATANDAŞ DA KASAP DA KAZANIR
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2015 yılında Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde değişiklik yaparak beyaz etin kasaplarda parçalanmış şekilde satılmasına yasak getirildiğini de hatırlatan Başkan Yardımcı, “Yasakla beraber kasapların beyaz etin parçalanarak satışı yasaklandı. Kırmızı eti parçalayıp satabilirken beyaz ette böyle bir şey söz konusu değil. Bize gelen hazır paketli etleri satabiliyoruz bu durumda fiyatların aşağıya inmesi konusundaki en büyük engel olarak karşımıza çıkıyor. Yasağın kaldırılmasıyla beraber maliyetlerde aşağıya ineceği için hem vatandaşlarımız daha ucuz ete ulaşır hem de kasaplarımız kazanır. Yasağın kaldırılmasıyla birlikte beyaz ette yaklaşık yüzde 25 ila 30 arasında bir düşüşte yaşanacaktır. Bu durumun devam etmesi durumunda kasaplarımızın et kartelleri ve zincir marketlerle rekabet edemeyeceği gibi kasap esnaflarımızın da her geçen gün sektörden uzaklaşmasını engelleyemeyiz. Bu nedenle hem rekabeti korumak hem de vatandaşlarımızın daha uyguna ve kaliteli ete ulaşması için bir an önce bu uygulamaya son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ