ANTALYA Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı ve Aromatik Bitkisel Ürünler ile Reçel ve Pekmezciler Meslek Komitesi Üyesi Abdullah İnan, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yüzde 300’lük zammın kırsaldaki üreticilere büyük bir darbe vurduğunu söyledi. İnan, “Örneğin, kekik, adaçayı, defne yaprağı gibi ürünlerde 2023 yılında 40 kuruş, 2024 yılında 65 kuruş olan fiyatlar şu an 2 lira. Bu artışla birlikte artık halk, ormanlardan ürün toplayamayacak duruma geldi. Kırsalda bu ürünü üreten kişi sayısı hızla azalıyor. 50-60 yaş üzerindeki üreticiler dışında yeni nesil bu işi yapmıyor” dedi.
ÜRÜN ALIMINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
Özellikle doğal ürünlere olan talebin ve üretimin azalmasının, sektörde ciddi bir kriz yarattığını vurgulayan İnan, “Yüzde 300’lük bu zam, ürünlerin toplanmasını ve pazara sunulmasını imkansız hale getiriyor. Biz Isparta Sütçüler bölgesinden 300 ton ürün alırken bu sene yalnızca 35 ton alabildik. Durum gerçekten çok vahim” diye konuştu.
‘YÜKSEK ZAM KAÇAK ÜRETİMİ ARTIRABİLİR’
Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığı görüşmelerde, zammın amacının orman gelirlerini artırmak olduğunu öğrendiğini ancak bunun sektörde ciddi sorunlara yol açtığını belirten İnan, “Bu fiyatlarla insanlar ya kayıt dışı üretim yapacak ya da kaçak üretim artacak. Artan maliyetler nedeniyle kırsalda çok sayıda insan artık bu işi yapamayacak ve yerli üretim, maliyetlerini aşacak” ifadelerini kullandı.
İnan, “Doğal bitki ve ürünlerin toplanmasında azalma, iklim değişiklikleri ve artan iş gücü maliyetleriyle birleşince sektörün durumu daha da kötüleşiyor. Eğer bu durum devam ederse kırsaldaki üreticilere büyük bir darbe vurulacak ve sektör ciddi şekilde zarar görecek” dedi.