ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce her yıl velilerin bütçelerini zorlamaya devam ediyor. Okul çantası, defter, kalem gibi temel kırtasiye ihtiyaçlar için yapılan harcamalar geçen yıla göre iki katından fazla artmış durumda. Veliler, bir yandan ekonomik sıkıntılarla başa çıkmaya çalışırken diğer yandan ise eğitim masraflarının artışıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Veliler, çocuklarının eğitimlerini aksatmadan sürdürebilmek adına ellerinden geldiğince bu masrafları karşılamaya çalışacak olsa da ekonomik sıkıntılar sebebiyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalacaklarını belirten uzmanlar, eğitim masraflarının artmasıyla birlikte ailelerin çocuklarının eğitimine gereken bütçeyi ayıramadığını bununda çocukların okuldaki motivasyonunu ve ders başarısını düşürebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

foto (8)

YÜZDE YÜZDEN FAZLA ARTIŞ VAR
Kırtasiye fiyatlarında geçen yıla göre yüzde100’den fazla artış olduğunu belirten Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrak, “Fiyatlar her şeyde olduğu gibi kırtasiye sektöründe de artmış durumda. Zincir marketlerin ve merdiven altı üreticilerin devreye girmesiyle piyasanın biraz daha altında malzemeler satılıyor. Piyasa da bilinen belli başlı markaların satış fiyatlarını marketle kıyaslandığında veliler, kırtasiyelerde aynı ürünü daha düşük fiyatlardan alabiliyor. Zincir marketlerde bilinmeyen markaların piyasa fiyatının çok altında satılan ucuz satılması kalitelerini de sorgulatıyor. Bu marka ve ürünler yalnızca belli dönemde ortaya çıkması da ayrıca düşündürücüdür. Kırtasiyeciler olarak bizde, ucuz ve sağlıksız mal satabiliriz ancak çocuklarımızın sağlığı her şeyin başında geliyor. Çok ucuz olan bu sağlıksız malzemeleri, biz kırtasiyelerimizde bulundurmuyoruz. Ucuz bir oyun hamuru alındığı zaman çocuk onu ağzına soktuğunda birçok kansorejen madde ye maruz kalabilir. Ekonomik nedenlerden dolayı veliler idare etmek için ucuza aldığı bir çanta daha haftasını doldurmadan kopmaya, dikişleri patlamaya başlıyor. Veli gidip tekrar aynı ürün alıyorsa burada artık tasarruftan bahsedemeyiz. Bu nedenle tasarruf edeceğiz diye çocukların sağlığını tehlikeye atılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu. Bayrak ayrıca, milletvekillerine çağrıda bulunarak zincir marketler nedeniyle kırtasiyeci esnafının haksız rekabete maruz kaldığını ve bu nedenle marketlerde yalnızca gıda ve temizlik malzemesi satılması konusunda destek istiyor.

mhmet bayrak kırtasiye

EĞİTİM DE KAOS UYARISI
Asgari ücretle veya daha az ücretle çalışan velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmesinin olanağı kalmadığını söyleyen Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Nurettin Sönmez, “Eğitim Sen Antalya Şubesi olarak yaptığımız araştırmaya göre, ilkokul 1’inci sınıfa başlayan bir öğrenci defter, okul çantası, kalem, kalem kutusu, kalemtıraş, silgi, boya, beslenme çantası, su kabı, çeşitli kırtasiye araç gereçleri, eşofman takımı, ayakkabı, spor ayakkabı ve okul kıyafetlerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlara geçen yıl 2 bin 840 TL öderken bu yıl 7 bin 310 TL ödemektedir. Ortaokula başlayacak bir öğrencinin kullanacağı malzemelere göre okula başlarken zorunlu gideri 8 bin 125 TL’dir. Aynı malzemelerle geçtiğimiz eğitim öğretim yılı başında bu rakam 3 bin 180 TL idi. Liseye başlayacak bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçları ise geçen yıl 3 bin 270 TL iken bu yıl 7 bin 875 TL tutmaktadır. En düşük servis ücretinin bin 500 TL olduğu gerçeği karşısında özellikle birden fazla çocuğu okula gidecek olan velilerin eğitim giderlerini karşılaması olanaksızdır. Eğitim Öğretim yılının başında velilerin öğrencilerin eğitimi için temel ihtiyaçlarını karşılayamaması hem eğitim öğretimi olumsuz bir şekilde etkileyecek hem de öğrencilerin psikolojilerini olumsuz şekilde etkileyecektir. Yaşadığımız enflasyonist ortamda her geçen gün zamların yaşanması toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiş olması eğitimi de kaosa sürükleyecek durumdadır” ifadelerine yer verdi.

nurettin sönmez-1

BİR YAPRAK BİLE ARTIK ÇOK DEĞERLİ!
Antalya’da yaşayan veliler, yüksek fiyatlar nedeniyle geçim sıkıntısı yaşarken ekonomik krizle başa çıkmak için farklı çözüm arayışları içine giriyor. Bazı veliler, ikinci el eşyalar, giysiler ve kitaplar gibi eski alışkanlıklara geri dönüyor. Geçmişte sıkça duyulan ‘Seneye de kullanırsın’ sözü tekrar hayatlarına girdiğini belirten veliler, üzerlerindeki maddi baskıyı hafifletmek için ikinci el ürünlere yöneldiklerini belirtiyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu alışkanlıkta yeniden canlanıyor. Velilerin bir kısmı, kendi yakın çevrelerinde ikinci el eşyaları tercih ederken, diğerleri ise internet üzerinden az kullanılmış çantalar, defterler ve daha fazlasını satın alıyor. Artık bir yaprak defterin bile çok değerli olduğunu söyleyen veliler, giderlerini kısmaya çalışsalar da yetmediğini için temel okul malzemelerinin öğrencilere ücretsiz olarak verilmesini talep ediyorlar.

HER AY 1 MAAŞ ÖĞRENCİYE
Piyasa da bilinen markaların standart giriş fiyatlarına bakıldığında okul çantası bin 500 lira, ayakkabı 2 bin, eşofman takımı bin 500, çelik termos suluklar 600 lira, pastel boya seti 530 liradan satılıyor. Yalnızca 5 parça malzemenin fiyatı dahi 6130 lira tutuyor. Defter fiyatları yaprak sayısı ve kalitesine göre 50 liradan başlayıp 150 liraya kadar çıkarken, piyasa da bilinen ve en çok tercih edilen uçlu tek bir kalemin fiyatı ise şimdiden 300 liraya kadar çıkmış durumda. Kıyafet, servis, kayıt ücreti ve diğer giderleri de dâhil olunca bir öğrencinin okul masraflarının karşılanması için asgari ücretle çalışan birinin tüm yıl boyunca maaşını yalnızca buraya aktarması gerekiyor. Uzmanlar, yüksek maliyetleri karşılamayan bazı ailelerin çocuklarını okula göndermekten vazgeçtiği konusunda yetkilileri uyararak bu konuda adım atılması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ