* * *
Bu arada kredi kartları taksit sınırlarında yapılan düzenleme ile tüketicinin sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalarında da taksit sayısı 6 aydan 12 aya yükseldi. Şimdi dönüp bir bakarsak kredi kartlarında taksit sınırı, bireysel tüketici kredilerinde vade uzatma, tüketicinin elini de cebini de rahatlatır. Rahatlayan vatandaş da, nasıl olsa süre uzadı diye kredi kartını cırrrttt diye çektirir piyasanın canlanmasına katkı sağlar!
* * *
Haa borcu olanlar için iyi mi oldu, kötü mü oldu o tartışılır. Kredi vadeleri 60 aya çıktı ama ödeyebilirsen tabii. Ayrıca 60 aylık yapılandırma nasıl olacak onu da iyi hesap etmeli. Vade uzar, aylık ödeme küçülür ama totalde ödeyeceğin miktara da faiz biner. On aldığın olur onbeş mesela. Borç sarmalı, kısır döngüye girmez mi? Kazanılan para bankaya gider, delik de büyür. Borçla borç kapanır mı, kapanmaz. Ne olur, sıfıra sıfır elde var sıfır olur. Bankalar kazanma, kredi kartı verme derdinde. Gelir düzeyin nedir ne değildir, cazip tekliflerle kredi kartı verme derdinde. Vatandaş ödeme derdinde.
* * *
Her birey kendi bütçesinin ekonomisti değil mi? O zaman borçla tüketim artmamalı diye düşünüyorum. Sağlık ve zorunlu harcamaların dışında elbet... Param varsa harcarım yoksa da, ayağımı atalarımızın önerdiği gibi yorganıma göre uzatırım. Hani toplumun az da olsa bir kesimi diyor ya 'Benim param da yok, borcum da' o misal yani.
* * *
Şimdi mevzuat hazretleri değişti ya, aldıkları ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerini ödemekte zorlananlar, bankalarıyla masaya oturup, ödemelerini yeniden yapılandıracaklar ya. Peki, ödeme konusunda takibe düşenler de bu düzenlemeden yararlanacaklar mı? Artık bilenler bilmeyenlere anlatır. Öyle veya böyle yapacak bir şey yok. 'Denize düşen yılana sarılır' diye yapılandırmadan bir şekilde faydalanılacak.