ANTALYA Eskpres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kızılarık Mahallesi sakinleri ile Sadrazam Kuyucu Muratpaşa Abdüsselam Vakfı arasında devam eden arazi anlaşmazlığında yeni bir gelişmeye yaşandı. Mahalle sakinleri trampa talep dilekçesini Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim etti. Dilekçede, mahalle halkının işgalci değil yasal hak sahipleri oldukları belirtildi. Mahalle sakinleri 1947 yılında noter satış senedi ile satın aldıkları arazilerin mahkeme tarafından vakfa ait olduğuna karar verilmesinin ardından, vakıf mahalle sakinlerine boşaltma tebligatları göndermişti. Mahalle sakinleri, tebligatların çekilmesi için yapılan görüşmelerin ardından, 200 hak sahibi tarafından imzalanan trampa talep dilekçesini Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim etti. Dilekçede, mahalle halkının işgalci değil yasal hak sahipleri oldukları belirtildi.
TRAMPA TALEBİ
Mahalle sakinleri, 4706 sayılı yasa gereği vakıf ve hazine arasında trampa yoluyla toprak anlaşmazlığının çözülebileceğini belirtiyor. Kızılarık Mahallesi sakinlerinden Engin Akbaba, “Antalya’da on yıllardır yaşadıkları evlerinden çıkarılmak istenen Kızılarık Mahallesi halkı, barınma hakkı mücadelesini vermektedir. Kepez’de aynı durumda olan yerlerdeki vatandaşların sorunları çözüldü. Vakıf arsaları hazineye oradan da vatandaşlara verildi. Karşı mahallemizde çözülen sorun neden burada çözüme kavuşmuyor? Vakfın burada hazineye başvurması gerekiyor. 20 yıldır böyle bir talep olmamış. Vakıfla oluşturduğumuz heyet aracılığıyla görüşme sağladığımızda böyle bir başvuru içerisinde olduklarını söylediler. Bunun üzerine bizlerde Kızılarık halkı olarak 200 hak sahibinin imzaladığı trampa talebine dair dilekçelerini Vakıflar bölge müdürlüğüne teslim ettik. Burada yaşayan yurttaşlar asla işgalci değildir. Aksine buranın gerçek sahipleridir. Bu hem bir hak hem de barınma mücadelesidir. Benzer örnekleri çok kolaylıkla çözülebilmişken Kızılarık sakinleri olarak onlarca yıldır bu şekilde yaşamaya mecbur bırakılmak haksızlıktır. Trampa talebimizin de dikkate alınarak bir an önce gerekli adımların atılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
'HAKKIMIZI KORUYUP, KULLANACAĞIZ'
Sorunun hala kalıcı bir çözüme kavuşamadığına dikkat çeken eski Baro Başkanı Polat Balkan, “Gelen kamuoyu tepkisi üzerine vakıf şu anlık kafasındaki projeyi geri çekmiştir. Yurttaşlar, Anayasa hakları olan 4706 sayılı yasa gereğince trampa sürecinin başlatılması ve hızlandırılması yönünde bir taleptir. Yurttaşların bu sorunu için çözüm adına başvurusu olmasa bile idareler bu yasa gereği bu aynı zamanda kamunun görev ve sorumluluğudur. Çok uzun yıllardan beri gelen çözümsüzlük sonucunda yurttaşlara karşı idarelere görev ve sorumluluklarını hatırlatılması gerekiyor. Görev ve sorumlulukları gereği görevlerini biran önce yerine getirerek vatandaşların mağduriyetleri giderilmelidir. Beklentimizde; idarenin üzerine düşeni yaparak bu sorunu kalıcı olarak çözeceği yönündedir” dedi.
Balkan ayrıca süreçle ilgili ne zaman sonlanacağını kestirmek kolay olmadığını belirterek, “Antalya’da aynı şartları taşıyan farklı birçok bölgedeki onlarca yerde bu sorun çözülebilmişken, kentin en eski mahallesi olan Kızılarık’ta bu sorunun devam etmesi düşüncüdür. Yurttaşlar olarak anayasal, demokratik ve direnme hakkı da olmak üzere her türlü hukuki ve fiili hakkımızı kullanacağız” dedi.