ANTALYA’NIN önemli bilim insanlarından Orman Yangınları Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, kendi sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Güllük ağacını ele aldı. Prof. Dr. Neyiçşi, “Köyceğiz, Marmaris gibi bölgelerde sadece Türk endemiği olan, sadece Türkiye’de bulunan ağaç türü olarak Güllük ağacının çok az bir kısmı Rodos adası kısmında bulunuyor. Bu nedenle Türkiye endemiği ağaç türü olarak kabul ediliyor” dedi.
KLEOPATRA VE GÜLLÜK AĞACI
Kleopatra ve Güllük ağacı arasında bir bağ olduğunu söyleyen Neyişçi, “Kleopatra’nın güzelliğini Güllük ağacından çıkarılmış olan bir parfüme, aşk iksirine borçlu olduğu rivayet edilir. Kleopatra'nın, Roma Generali Antonius ile birlikte Tarsus'a geldiğini, oradan Sedef Adası'na kadar bütün Akdeniz boyunca geçtiğini, geçerken de her plaja neredeyse Kleopatra adının verildiği biliniyor. En son gittiği nokta Sedef adasıydı ve Sedef adasının olduğu coğrafyada Köyceğiz, Marmaris gibi bölgelerde Güllük ağaçları çok fazlaydı. Kleopatra, Güllük ağacından parfüm üreterek güzelliğine güzellik katmıştır” ifadelerini kullandı.
İLAÇLARDA KULLANILIYOR
Mısırlı Firavunlar için Güllük ağacının çok önemli kimyasal bir ürün olduğunu belirten Neyişçi, “Firavunların mumyalanması da bu ağaçtan elde edilen bir balzam, bir kimyasal ve bir reçine kullanılıyordu. Roma döneminde de özellikle imparatorlar tarafından tarihe geçmiş olduğu için de pek çok sağlık sorununu başta ülser olmak üzere gideriyordu. Roma İmparatorları ülser hastalığını tedavi etmek için Güllük ağacından elde edilen reçine ile tedavi oluyordu. Günümüzde ise birçok ilaçta kullanılıyor. Antiseptik bir özelliği var, bu özellik de bizim kültürümüzle de biraz ilgili, biliyorsunuz kültürümüzde sünnet diye bir şey var. Erkek çocukları için sünnet yaralarının tedavi edilmesinde veya kısa sürede kapanmasında da yine Güllük ağacından elde edilen bu tütsülerin, bu reçinenin, balzam ve kimyasalın önemli etkisi olmuş ve yaygın olarak kullanılmıştır” dedi.
ANTALYA’DA AKSU VADİSİ’NDE BULUNUYOR
Güllük ağacının özelliklerine değinen Neyişçi, “Güllük ağacının ilginç özelliklerinden bir tanesi bugün çok dar bir alana sıkışmış olmasıyla da ilgilidir ama aşağı yukarı 12 bin veya 18 bin yıl önce bütün Avrupa’da çok yaygın olarak bulunan bir ağaç türüydü. Gelip işte bizim bu alanlarımıza sığınmasını yani Köyceğiz, Marmaris gibi dar alanlara sığınmasının temel nedeni soğuyan havalardan, buzuldan, buzul dönemlerinden kaçarak buralarda sığınmış olmasıyla ilgilidir. Ama ilginç olan ve pek fazla bilinmeyen şeylerden bir tanesi de bunların en anıtsal olanları ki 40 metreye kadar boy, 1 metreye kadar da çap yapabiliyorlar Bunlardan en yaşlı, en gösterişli olanları da yine bizim Antalya'da Aksu Vadisi içerisinde Karacaören Barajı’nın neredeyse hemen bitişiğinde Güllük ağaçlarının örnekleri var. Çınar ağacına çok benziyor, o bakımdan aynen Çınar gibi suyun bir işaretçisi olarak kabul edilebilir. Genellikle sulak alanlarda veya suyolu kenarlarında ırmak kenarlarında bulunur” diye konuştu. HABER/ÇİĞDEM KORKAN