ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya’da aşırı hava sıcaklıkları bunaltmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde neredeyse 24 saat çalıştırılan klimalar yangın riskini de beraberinde getiriyor. Klimaların bakımsızlık ve aşırı çalıştırılma nedeniyle iç ve dış ünitelerinin yangına sebebiyet vermesi ile ilgili uyarılarda bulunan Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı (MMO) Prof. Dr. İbrahim Atmaca, klimaların yetkili servis tarafından yılda en az bir kere bakımlarının yapılması gerektiğini ifade ederken temizliğin sadece iç üniteye değil dış üniteye de yapılması gerektiğini söyledi.

15 GÜNDE BİR TEMİZLİĞE DİKKAT!

Sıcak havalarla birlikte klima kullanımını da artmaya devam ediyor. Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, bireysel kullanılan klima cihazlarında vatandaşların kendi yapacakları filtre temizliği ile hizmet alarak yaptırabileceği hijyenik bakımları ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Atmaca “Temizlik ve bakım, kullanıcı için sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlayacağı gibi cihazların enerji verimli çalışmasını da temin edecektir. İç ünite filtre temizliği ve hijyenik bakımları üzerine kullanıcıların artık aşina olduğunu sevinerek görmekteyiz. Ancak gözden kaçan önemli bir husus da, klima dış ünitelerinin bakım ve temizliği konusudur. Enerji verimli kullanım için sadece iç ünite değil klima dış ünitelerinin bakım ve temizliğini de ihmal etmemek gereklidir” dedi.

Filtre PisliğiFİLTRE TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Atmaca ayrıca kullanıcıların cihaz filtre temizliğini haftada bir kez kendilerinin yapmasını önerdiklerini dile getirerek, “Ön kapak açılarak filtrenin tırnaklarından sökülerek alınması sonrası hafif akan su altında yıkanarak ya da emiş gücü yüksek olmayan bir süpürge ile filtre üzerinde biriken tozların bertaraf edilmesi yine enerji verimli kullanım yanı sıra kullanıcılar için sağlıklı bir ortamın temininde son derece önemlidir. Filtre yıkama ile temizlenecek ise güneş görmeyen bir ortamda kendi kendine kurumaya bırakılmalı, filtre telleri üstü bir bez ile kesinlikle silinmemelidir. Güneş altında bırakma plastik aksama zarar vereceği, bez ile kurulama işlemi ise gözenek boşluklarını hasara uğratabileceği için kesinlikle bu işlemlerden kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı. Klima dış ünitelerinde yapılacak bakımın, güvenli ve ekonomik kullanıma önemli katkılar sağlayacağını aktaran Başkan Atmaca, “Dış üniteler, dış ortam şartlarına yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Bu nedenle dış ünitelerin ısı alışverişini sağlayan boruları üzerinde yoğun tortulaşmanın oluştuğunu gözlüyoruz. Bu tortulaşma ısı geçişine engel teşkil ederek klima kapasitesini düşürdüğü gibi enerjinin de verimsiz kullanımına sebebiyet verebiliyor. Bu dış üniteler içerisinde, olası kuş yuvaları dahi gözlemleyebiliyoruz. Ünitenin içerisindeki biriken ağaç yaprakları, toz ve benzeri atıklar ısı geçişini engellediği gibi güvenlik sorunu da çıkarabiliyor. Oluşabilecek en küçük bir elektrik arkı ile tutuşma yangın riskini doğuruyor. Bütün bu nedenlerle klimaların sadece iç ünitelerinin değil, cihaz dış ünitelerinin de bakım ve temizliği önem arz ediyor. Yapılacak bakım ile borular üzerindeki tortulaşma giderilerek verimli kullanım sağlanmalı, ağaç yaprakları, toz ve benzeri atıklar gibi malzemeler giderilmeli ve elektrik tesisatı da yenilenerek güvenli kullanımlar temin edilmelidir” şeklinde konuştu.

Dün Yaşanan Yangın (1) SICAKLIK VE ENERJİYE DİKKAT ÇEKTİ

Klima alınırken muhakkak inverter kompresörlü cihazlar tercih edilmelidir” diyen Başkan Atmaca, “Cihaz kapasitelerinin kullanılacak odaya uygun olması da hem konfor hem de enerji verimliliği açısından önemlidir. Bu nedenle klima alınırken mühendislik hizmeti veren işletmelerin tercih edilmesini öneriyoruz. Klimalar kullanılırken aşırı yüksek sıcaklık değerlerine ayarlanmamalı, kış şartlarında 20 ile 24 derece sıcaklıklara set edilerek kullanılmalıdır” dedi.

Atmaca-3

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ