ANTALYA’NIN Kaş ilçesi, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sebepten dolayı sınırları içerisinde birçok antik kent vardır. Bölgede, tarihi yapı anlamında gezilecek yer sayısı da oldukça fazladır. Kaş, Antik dönemlerde Antiphellos olarak bilinirdi. Yüzyıllar boyunca bölgede yaşanılan iklim olayları ve doğal afet olayları sonucunda antik kentler hasar görmüş olsalar da ilçe, hala gezilecek yerler bakımından pek çok seçeneği ziyaretçilerine sunmaktadır. Bu antik kentler arasında yer alan Patara Antik Kenti, kurulduğu dönemde Likya için büyük bir önem taşımıştır. Özellikle ticaret anlamında bir liman görevi gören antik kent içerisinde ziyaret edebileceğiniz pek çok yapı da bulunmaktadır. Antik kent içerisinde inceleyebileceğiniz yapılar arasında; antik tiyatro, hamam, lahit yer almaktadır.
Antik kentte yer alan tüm bu eşsiz yapıların yanı sıra alanda bulunan ve ‘Leto Hurmalığı’ olarak adlandırılan ağaç, hem mitolojik hem de kültürel anlamda büyük bir öneme sahiptir.
'APOLLON' UN DOĞUM YERİ
Her yıl on binlerce turistin ziyaret etmesine rağmen, çok az kişinin dikkatini çeken Leto Hurmalığı', Tanrıça 'Leto'nun oğlu 'Apollon'u dünyaya getirdiği yerdir. Ayrıca hurmalığın bahsi geçen dönemde tapınak olarak da kullanıldığına dair ifadeler de bulunmaktadır.
Hatta öyle ki Patara Kurucu Kazı Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık buranın önemini belirtmek adına konuya yönelik olarak, “Leto Hurmalığı ve Tekerlek gölü, Yunanistan'da olsaydı hac yeri olurdu. Sadece buradan dünya kadar para kazanılırdı” ifadelerini kullanmıştır.
KÖKLERİ 2 BİN YIL ÖNCEYE DAYANIYOR
Tüm bu ifadeleri destekler nitelikte, alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ağacın köklerinin 2 bin yıl önceye dayandığı tespit edildi. Aynı zamanda 2 bin yıl önce denizcilerin Patara kentine ayak basar basmaz yanından geçip, Liman Hamamı'na girdiği ve burada temizlendikten sonra yine bu hurmalığın içindeki yoldan geçerek kente giriş yaptığı da belirtiliyor
.
BİLİM CEVAP ARIYOR!
Söylenenlerin yanı sıra hurmalıkla ilgili olan bir nokta da oldukça dikkat çekici. Bilim insanları, hurmalığın nasıl oluştuğu, bölgenin iklimine uygun olmadığı halde binlerce yıl nasıl ayakta kaldığı sorularına henüz cevap verememekte. Buna yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalarda bilim insanları, hem ağaçlardan hem de meyvelerinden DNA örnekleri aldı.
APOLLON KİMDİR?
Apollon, İlyada Destanı'nın ilk dizelerinde ‘Leto ile Zeus'un oğlu’ ya da ‘güzel saçlı Leto'nun doğurduğu’ olarak tanımlanır. Apollon ve kız kardeşi Artemis'in doğumu antik kaynaklarda özde birbirine yakın mitoslarla anlatılır. Araştırmalar Artemis ve Apollon'un başlangıçta farklı yerde ve zamanda doğmuş olduklarını göstermektedir. Ancak geç mitoslarda ikiz kardeş olarak anılmaktadırlar. HABER/BUSE ER