ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Kepez’de yapılan bir tadilat bu kadarına da pes dedirtti. Sonradan eklenen su tesisatı için binanın kolonları delindi ve içerisinden borular geçirildi. Bu işlem bir kere de değil iki kere yapılırken binaya yeni taşınan Dorukan A. ise şaşkınlığını gizleyemedi.

Özel (3)

Depremlerde yaşanan can kayıplarından ders almıyoruz. Yapılan bilinçsiz ve gelişi güzel tadilatlar binaları temelinden sarsmaya devam ederken sorumlular cezasız kalmaya devam ediyor. Yeni aldığı eve taşınan ve yaşanan su kaçağı nedeniyle tadilat yaptırmak için isteyen Dorukan A. Gördükleir karşısında şoka uğradı. Dorukan A. “2 ay önce Kepez’de bir daire aldım ve eve taşındım. Kısa bir zaman sonra banyoda yaşanan su akıntısı nedeniyle su tesisatçısını çağırdım. Sorununun kaynağını öğrenmek için bodrum kata indik fakat gördüklerim karşısında neye uğradığımı şaşırdım. Kolonları bir değil iki yerinden delerek su borusu geçirmişler. Normal şartlarda buradan su borusu geçmediği belli fakat en kestirme yol diye sonradan hem kolonları delmişler hem de binanın tablasını kırmışlar. Akıl alır gibi değil. Kolonları kırıp içinden geçmek yerine dirsek denilen borular kullanılsa o da olurmuş ama zor yolu seçerek kolon kırmayı tercih etmişler. Kolon demirleri olduğu gibi görünüyor ve zamanla pas tutmuş. Bu işlemin yeni yapılmadığı belli ve diğer apartman sakinlerine sorduğumda kimin yaptığını da bilmediklerini söylüyorlar. Şu anda adeta saatli bir bombanın üstünde oturuyoruz” dedi.

Whatsapp Gorsel 2024 07 24 Saat 184254 87F75F3C

Evi alırken sadece dairenin içine bakılmaması gerektiğini de söyleyen Dorukan A., “Ben evin yeni tadilattan geçtiği için tercih ettim. Banyo, mutfak yani kısaca tüm ev yenilenmişti. Buna kandım fakat ev alacaklar ya da kiraya çıkacaklara ilk uyarım kesinlikle ilk iş binanın temellerine bakmaları olsun. Kolonlar olmadıktan sonra evin içi yeni olsa da bir anlam ifade etmiyor. Şu anda ne yapacağımı da bilmiyorum çünkü evi alırken borçlandım ve başka bir eve geçecek maddi durumumda yok. Burası için ya bir güçlendirme yapılacak ya da apartman boşaltılacak şu an için ne olacak bilmiyoruz. 4 katlı ve 8 daireli bir apartman burası. Bir kişinin iş bilmezliği yüzünden onlarca kişi maddi ve manevi mağdur olacak belki de bu yüzden tesisat ve tadilat gibi işlere daha sıkı denetim gelmeli. Kişiler kafalarına göre bu tarz işlem yapmamalı, yapamamalı” ifadelerine yer verdi.

Özel (5)

KARANCI DA YAPI STOKLARINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Karancı da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında “Antalya’nın güvenli alan olarak düşünülmesi son derece yanlış bir yaklaşımdır” ifadelerini kullanarak, “Hala yapı stokumuz riskli ve gerekli adımların atılmadığı takdirde yeni karşılaşmaların olacağını bizlere hatırlatıyor. Deprem gerçeği değişmezken ihmallerin de devam etmesi yıkımın en büyük nedenlerinden biridir. Bu durum karşısında hala yapıların deprem riskine karşı güçlendirilmesi gerektiği gerçeğiyle ayrıca yüzleşiyoruz. Bilimsel verilere göre, Türkiye’de deprem riski taşıyan binaların yüzde 70’i 20 yaşın üzerinde ve bu yapıların büyük bir kısmı, yönetmeliklerin güncellenmediği bir dönemde inşa edilmiştir. Bu, olası bir depremde yıkım riskini artırmaktadır. Bu riskleri minimize etmek için zemin etütleri, yapı denetimleri ve mühendislik hizmetlerinin önemi her zamankinden daha kritiktir” demişti.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ