Konut ve otomobil almak isteyen vatandaşlar, kredi faizleri ve diğer finansal gelişmeleri yakından takip ediyor. Sıkı para politikası, yüksek faiz oranları ve kredi limitlerinin yanı sıra ekonomik belirsizlikler, kredi talebini önemli ölçüde baskıladı. Bu durum, pek çok kişinin konut ve taşıt alımını ertelemesine ya da borçlanmaktan kaçınmasına neden oldu. Özellikle konut kredilerindeki yüksek faiz oranları, alıcıları piyasadan uzaklaştırırken otomobil alımındaki talep de düşüş gösteriyor.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR
Gözler, yeni yılda yapılacak faiz indirimlerine çevrilmiş durumda. Merkez Bankası, aralık ayı itibarıyla parasal gevşemeye ilk adımı attı. Bu yıl, 12 yerine 8 toplantı yapacak olan TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Piyasalar, 23 Ocak'ta gerçekleşecek toplantıda 250 baz puan faiz indirimi öngörüyor. Şu an piyasada en düşük konut kredi faizi yüzde 2,79 seviyesinde bulunuyor. Bankacılık sektörü kaynakları, Merkez Bankası'nın olası faiz indiriminin ardından konut kredi faizinin yüzde 2,5'in altına gerileyebileceğine dikkat çekti. Taşıt kredi faizinde ise etkinin daha gecikmeli görülmesi bekleniyor.
Gq80F X Y T70 Wg E W Jg Wz L K W A

ORANLAR DEĞİŞEBİLİR 
Sıkı para politikası kapsamında konut ve taşıt kredilerine sınırlamalar getirilmişti. Bankacılar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) azami konut kredisi kullanım oranlarında değişikliğe gitmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Fiyatı 5 milyon liranın altında olan ilk ve birinci el konutlar için kredi oranı en fazla yüzde 80 olarak uygulanıyor. İkinci el konutlarda ise 1 milyon liranın altındaki değerler için bu oran yüzde 90’a kadar çıkabiliyor. 10 milyon lira ve üzeri ikinci el konut alımlarına ise kredi verilmesi söz konusu olmuyor. Bir veya daha fazla evi olanlar içinse, konut fiyatının sadece yüzde 20’si kadar kredi sağlanıyor. Taşıt kredilerinde de benzer şekilde vade ve kullanım sınırları bulunuyor.
 

Muhabir: YUSUF ÖZTÜRK