TURİZM bölgelerinde binlerce ev günübirlik kiraya veriliyor. Kayıt dışı kiraya verilen konutlar denetlenemiyor. Otellerde konaklayan turist sayısı düşüyor, turizm sektörü zarar görüyor. Türkiye Otelciler Birliği’ne göre, Türkiye’de otuz bin civarında turizm sektöründe günübirlik kullanılan konut bulunuyor. Bu sistemin uygulandığı iller sıralamasındaysa Antalya, İzmir, ve İstanbul ilk üçü paylaşıyor.

‘DÜZENLEME GETİRİLMELİ’
Turizmcilerin kayıt dışı günübirlik kiralanan ev ve villalara ilişkin sorununu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a iletti. Güvenlik, vergi kaybı ve turizm imajına zarar veren evler için bakanlık harekete geçti. Güvenlik başta olmak üzere sorunlara yol açan bu konunun ivedilikle çözülmesi gerektiğine işaret eden Başkan Bahar, “Bizim apart otellerimizi, pansiyonlarımızı, otellerimizi ne kadar etkilediğini, onların ekonomisini ne kadar bozduğunu dile getirdik. Bu konuda bir düzenlemenin hızla hayata geçirilmesi konusunda konuştuk” dedi.

‘OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR’
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Hacı Süleyman da evlerin turistlik amaçlı kiraya verilmesinin bölge halkının konuta ulaşmasını engellediğine dikkat çekti.Yusuf Hacı Süleyman, “Her ticaret geliştirilmesi bazen şehirlere katkıda bulunmuyor. Örneğin ev kiraları, turistlik amaçlı kullanıldığı zaman bu sefer konut sıkıntısı yaşanmaya başlanıyor. Yani bölgede daimi olarak yaşayan ve daimi olarak bir konuta konuta ihtiyaç duyanlarda bu kira artışlarına sebep oluyor. Kira artışları da oraya yaşayan doğal dokuyu, insanların yapısını ve ihtiyaçlarını olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Süleyman, ev kiralamalarının, turizm açısından uygun olmadığını da belirtti. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin