KONYAALTI, Antalya'nın 19 ilçesinin merkez ilçelerinden biri. Konyaaltı, Antalya'nın batı ucunda yer alan bir semt ve aynı isimle bir plajın da bulunduğu ilçe. 2022 sonu itibarıyla nüfusu 204.795.10 köy ve 29 mahallesi var. Çakırlar Yolu ile Kepez'e, Dumlupınar Bulvarı ile Muratpaşa'ya, güneyinde Kemer'e ve Kumluca'ya, kuzeyinde Döşemealtı'na ve kuzeybatısında ise Korkuteli'ne komşu.
Farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Konyaaltı, Antalya’nın önemli ilçelerinden biri. Bölgedeki antik kentler, yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görmekte. İlçede birçok önemli tarihsel eser bulunmakta. İşte o antik kentler…
1- Neapolis Antik Kenti
Antalya şehir merkezine 22 km uzaklıkta Güllük Milli Parkı içinde bulunan Doyran göleti arkasındaki Kel dağ üzerinde yer alır. Neapolis antik kentinde yüzey araştırması dışında herhangi bir kazı yapılmamıştır. Kentte ulaşım oldukça zor olduğu için ziyaret çok azdır. Kentte ulaşım tek bir noktadan vardır. Oda dik ve engebelidir. Yapılan yüzey araştırmasında kentin kuruluş amacının Termessos' a bağlı askeri üst olarak kullanıldığı denizden gelecek tehditleri gözetlemek için kurulduğu düşünülmektedir. Kente günümüze kalan eserler oldukça azdır. Yine görülmesi gereken bir yer çam ağaçları arasından giderek güzel bir yürüyüş parkuru ve kentin zirvesine ulaşınca Antalya manzarasi ve deniz sizi karşılıyor. Likya yolu da burdan geçmektedir. Kentte lahit mezarlar, Artemis 'a adandığı düşünülen tapınak kalıntısı, su ihtiyacını karşılamak için yapılmış su kuyuları ve kale bulunmaktadır.
2- Trebenna Antik Kenti
3- Onobara Antik Kenti
Onobara Antik Kenti Antalya’nın Konyaaltı sınırları içerisinde kalan bir bölgededir. Halk arasında Asarlık Tepesi olarak bilinen ve Çakırlar mahallesinin güneybatı bölgesinde, Hisarcık yöresinde yer alıyor. Kentin adı Luwi orijinalinde ‘Anavvaura’ yani ‘Büyük Yamaç’ anlamına geliyor. Hemen yakınında bulunan Trebenna Antik Kenti’ne bağlı bir kale kent özelliğine sahiptir. Trebenna’nın karşılaşacağı düşman saldırısına karşı ön karakol şeklinde inşa edilmiştir. Deveboynu Tepe’sinin batı ucunda görünen 2.00-2.50 m. kalınlığındaki sur duvarları, doğu yönünde 50 m. arayla iki kule ile desteklenerek kent merkezine yönelmekteydi. Roma ve Bizans dönemlerine ait olan yerleşim merkezindeki kalıntıların yapı malzemelerinin neredeyse tamamı Roma dönemine aitken yapılar son halleriyle Bizans yapımıdır. Devşirme malzeme ile yapılan üç odalı Bizans yapısı dikkat çekicidir. Bizans yapısının güneyinde, doğu-batı doğrultusunda konumlanmış üç ayrı mekân daha vardır. Bizans dönemine ilişkin en önemli yapı ise iyi korunmuş küçük bir kilisedir.
4- Typelia Antik Kenti
Typalia Antik Kenti Antalya merkeze 27 km mesefade Çitdibi Köyü Karabel mevkiinde yer alan bir Likya kentidir. Antik kent ‘Lykia’ ve ‘Pisidia’ arasındaki sınırda yer aldığından, hangi birliğe ait olduğu konusunda arkeologlar arasında tartışmalı bir şehirdir. Kitanaora’dan başlayan ve Kosara üzerinden Trebenda’ya doğru devam eden Antik Roma Yolu üzerinde yer almaktadır. M.Ö. 500 - M.S. 300 arasında üç dönem (Helen Öncesi, Helen ve Roma) varlığını sürdüren ve üç Psidia şehri olan Trebenda, Typallia ve Onobara ile birlikte Termessos ile siyasi birlik oluşturan kent, bir garnizon yerleşkesidir. Konumu itibariyle kartal yuvasını andıran muhteşem bir manzaraya sahiptir. İlk başlatılan periyodik yüzeysel araştırmalarda dekoratif semerdam biçimli sarkofajlar, hamam yapısı, çok sayıda çiftlik evi, zeytinyağı işlikleri, tarım alanları, kireç taşından yapılmış mezarlar, bazı sur kalıntılarına rastlanmış, kentte herhangi bir arkeoloji kazı yapılmamıştır.
5- Kelbessos
Kelbessos Antik Kenti Antalya’nın Konyaaltı İlçesi Saklıkent yolunun yaklaşık 34.km’sinde, Alımpınarı Mahallesi’nde yer almaktadır. Ahırtaş mevkiine yakın bir yerde, kente ait lahit kalıntıları görülmektedir.Yelli Armut Sırtı denilen tepenin üzerinde bulunur. Güneyinde Sarı Göynük Boğazı, Kuzeyinde Konyaaltı – Saklıkent yolu yer almaktadır. Antik kent sınırları içerisinde gözetleme kulesi, taş evler, kuzey kapısı kalıntıları ve kaya mezarlar bulunmaktadır. Termessos Antik Kenti’nin teritoryumu olma özelliğine sahip olan kent, aynı zamanda doğa ile iç içe bir konumdadır. Bu sebeple, bölgenin tarihini keşfederken Konyaaltı’nın benzersiz doğal güzelliklerini de görebileceksiniz. Konyaaltı ilçe merkezine ortalama 27 kilometre uzaklıkta, Alimpınarı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Kelbessos Antik Kenti’ne ulaşımlar kısmi bir şekilde özel araçla veya Geyikbayırı minibüsleri ile yapılabilmektedir. HABER/BUSE ER