ANTALYA'NIN Konyaaltı ilçesinde yer alan Hisarçandır, Üçoluk ve Gökdere mahalleleri heyelan riski nedeniyle tehlike altında. 1965 yılında ‘Afete Maruz Bölge’ olarak ilan edilen bu alanla ilgili Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Karancı, uyarılarda bulundu. Karancı, yerel idarelerin afet riski taşıyan bölgedeki inşaat ruhsatlarını geçmişte verdiğini belirterek bölgedeki hızlı yapılaşmanın ciddi can ve mal kayıplarına yol açabileceğine dikkat çekti. Karancı, bölgedeki heyelan riskinin bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, Konyaaltı ilçesindeki Hisarçandır, Üçoluk ve Gökdere mahallelerinin heyelan riski altında olduğunu belirterek bu yapıların acilen tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı. Karancı, bölgenin 1965 yılında ‘Afete Maruz Bölge’ olarak ilan edildiğini hatırlatarak 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Nedeniyle Alınacak Tedbirler ve Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında, bu bölgenin imara açılmasının yasal olarak mümkün olmadığını ifade etti.

'AFETE MARUZ BÖLGE KARARI UNUTULMUŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR'
Bölgedeki hızlı yapılaşmanın, yerel idarelerin yıllar içinde afet riski taşıyan bu alanla ilgili alınan Bakanlar Kurulu kararını yok saymasının bir sonucu olduğunu belirten Karancı, bu ihmallerin ciddi can ve mal kayıplarına yol açabileceğini söyledi. 1965 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ve 7269 sayılı kanun gereği, Hisarçandır, Üçoluk ve Gökdere mahallelerinde yapılaşmanın yasak olduğuna dikkat çeken Karancı, günümüzde hala bu karara uyulmadığını ifade etti.

Whatsapp Image 2024 11 05 At 18.50.40 (1)

HEYELAN RİSKİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Heyelanların, özellikle bölgede artan yağışlarla daha da riskli hale geldiğine dikkat çeken Karancı, “Daha eski yıllara dönersek benzer şekilde, Konyaaltı ilçesi Hisarçandır Mahallesi’nde 1952 yılından itibaren kayıt altına alınmış heyelan olayları mevcuttur. Hatta, 2023 yılında bir taş ocağının ruhsatı ile ilgili vatandaşların eylemi sırasında 1960 yılında yaşanan bir toprak kayması sonucu iki vatandaşın hayatını kaybetmesi bölge kamuoyunda gündeme gelmişti" diye konuştu.

Ea904142 96A4 46Bb Bd87 A33B4C3C1Dc0

İSKAN VERİLMEMELİ 
Karancı, Konyaaltı Belediyesi'nin, ilgili bakanlar kurulu kararı doğrultusunda bu üç mahalledeki inşaat ruhsatlarını askıya aldığını ancak geçmişte yapılan imar planlarının ve ruhsatlandırmalarının neden yapıldığının sorgulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu alanda inşa edilen binalara iskan verilmesinin de tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Whatsapp Image 2024 11 05 At 18.50.41

BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA RİSK TESPİTİ YAPILMALI
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı, bölgedeki heyelan riskinin bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, Jeolojik-Jeoteknik Etüt ve Mikrobölgeleme Etüt Raporları'nın hazırlanmasının zorunlu olduğunu belirterek bu çalışmaların AFAD, valilik ve belediyeler tarafından bir an önce başlatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, heyelan riski taşıyan bölgelerde inklinometre ölçümleri gibi teknik yöntemlerle deformasyonların izlenmesi gerektiğini belirtti.

Whatsapp Image 2024 11 05 At 18.50.41 (1)

HAYATİ ÖNLEMLER ALINMALI
Karancı, yapılan çalışmaların sonucunda afet alanındaki sınırların netleşeceğini ve büyük olasılıkla daralacağını ifade etti. Bu alanlarda bulunan binaların, heyelan riski nedeniyle derhal boşaltılması ve yıkılması gerektiğini belirten Karancı, ilgili kurumların derhal harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: AYŞE OKAN SARICA