İLK İSMİ OLBİA
Konyaaltı’nın günümüzde 2022 yılında yapılan sayıma göre nüfusunun 204.795 kişiden oluştuğu bilinmektedir. İlçenin toplam yüzölçümü 397.869 dekar alana sahip. Konyaaltı olarak bilinen bu bölge Anadolu Uygarlıklarının yerleşim haritası incelendiğinde, Likya sınırları içerisinde yer almaktadır. M.Ö. 30 yıl öncesinde kurulan Likya uygarlığının, Konyaaltı bölgesinde kurduğu kentin isminin ise Olbia olduğu biliniyor.
Olbia ile ilgili olarak, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji bölümünün gerçekleştirdiği kazı çalışmalarında, çalışmalarda aktif rol oynayan Doç. Dr. Nevzat Çevik, Olbia'nın varlığını şöyle anlatmakta: "Arapsuyu'ndan Boğa Çayı'na kadar çok geniş bir alanda günümüze ulaşabilmiş kalıntılar güçlü bir kaleden bahseden antik kaynakları doğrularken, yeri hep tartışılagelen Olbia'nın, merkez Deliktaş olmak üzere, Arapsuyu ağzında ve çevresinde kurulu olduğunu ortaya koymuştur. 2,70 m. kalınlığındaki erken sur duvarları kalıntıları ve rıhtım blokları, Olbia'nın deniz taşıtlarının yanaşabildiği bir kıyı yerleşimi olduğunu göstermektedir. Termesos'da yaşayan Solymler'in ticaret ve ulaşım amacıyla deniz kıyısına kurdukları küçük bir yerleşimdir. Ancak bu yerleşim bir 'demos' un da üstünde özellikler göstermektedir. Hatta İmhoof-Blumer, 'İÖ. 5.yy'da yapılmış bazı Likya sikkelerinin Olbia'ya ait olabileceğini ' bile öne sürer.""...Termessos'un güney komşusu Olbia Pampilia'da beşinci kenttir.' diye kaydeden Hierokles'den, Strabon'a kadarki antik kaynaklar birbirleriyle ve bizim saptadığımız kalıntılarla karşılaştırıldığında, Olbia'nın Akdeniz coğrafyasındaki yerini, bugünkü Arapsuyu olarak iyice belirgenleştirir.”
KONYAALTI DEĞİL KOYALTI’YDI
Konyaaltı Belediyesi’nin resmi sitesinden de yer alan bir diğer bilgiye göre ise bölge, yakın tarihte Antalya’nın falezler üzerinde yer almasından dolayı Koyaltı olarak adlandırılmıştı. ancak koyaltı halk dilinde söylene söylene Konyaaltı'na dönüştü.
GEÇMİŞTE KONYA’DAN ÇOK GÖÇ ALDIĞI İÇİN İSMİ KONYAALTI
Bölgede yaygın olan bir diğer rivayet ise Konya’da yaşayan ve yörük olarak adlandırılan kesimin göç ederek Konyaaltı’na yerleşmiş olmasından geliyor. Bölgenin geçmişte Konya’dan aldığı göçler nedeniyle Konyaaltı adını aldığı düşünülüyor.
BURASI KONYAALTI DEĞİL KONYABAŞI MEVKİİYDİ
Bununla beraber Konyaaltı isminin nereden geldiğine dair bir rivayet daha bulunuyor. Söylenenlere göre şu anda Konyaaltı Bölgesi’nin bulunduğu yer Konya’ya giden yolun başıydı. Antalya’nın ana çıkışı burada yer alıyordu. Edinilen bilgilere göre 1914 yılına kadar Konya Vilayetine bağlı bir yerleşim yeri olmasından dolayı, Konya yolu hem fiilen hem ticari emtia nakli açısından, siyaseten ve idari açıdan şehrin en önemli noktasıydı.