Antalya’nın 19 ilçesi içerisinde olan Korkuteli ilçesi, Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Antalya’nın kuzeybatısında, şehir merkezine yaklaşık 64 km. mesafede bulunan Korkuteli, batısında Fethiye, kuzeyinde Burdur, güneyinde Elmalı ve Kumluca, doğusunda Döşemealtı ve Kepez, güneydoğusunda Konyaaltı ile çevrilidir.
2022 yılında yapılan sayıma göre Korkuteli’nin nüfusunun 55.588 kişiden oluştuğu bilinmektedir. Bölge tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı Antalya’nın tarihi açıdan önemli ilçelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Peki nereden geliyor bu köklü ilçenin ismi?
BİLİNEN İLK İSMİ ‘İSİNDA’
Kaynaklarda eski adı İsinda olarak geçen ilçenin tarihi, Pisidyalılar dönemine kadar uzanmaktadır. Psidyalılardan sonra Romalıların ve Bizanslıların hakimiyeti altına giren toprakları, 1200’lü yıllarda Selçuklular fethetmiş ve 13. yüzyıldan itibaren bölgeye Türkmen toplulukları yerleşmiştir. Tekeoğulları ve Osmanlılar’ın ilk zamanlarında İsinda adı İstanos olarak değiştirilmiş, sonra da İstanaz şeklinde söylenmiştir.
Birçok medeniyetin izlerinin görüldüğü ilçede, Romalılar Dönemi’nden kalma Keşiş Evi, Selçuklular Dönemi’nden kalma Sultan Alaaddin Camii ve hamam kalıntıları, Hamitoğullarından kalma Taş Medrese ilçenin ne kadar köklü bir tarihe sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir.
İLÇENİN İSMİ ŞEHZADEDEN GELİYOR
Antik çağda Psidia sınırları içinde yer alan ve Pamphylia’ya komşu olan yöre Makedonya, Roma ve Bizans yönetimlerinden sonra 12. yüzyılda Anadolu Selçuklularının eline geçti. Stanos adıyla anılan ve Tekeoğullarının merkezlerinden olan yerleşme, daha sonra Hamidoğullarının yönetimine girdi. 16. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katıldı ve İstanos adıyla anılmaya başlandı.
Teke sancağına bağlı olan İstanos II. Beyazid’in (Yıldırım Beyazıt) oğlu Korkud’un ( Korkud Çelebi, Osmanlı şehzadesi) burada sancak beyliği yapmasından dolayı zamanla Korkudili veya Korkudeli olarak anıldı. 1879'da Nahiye olan yerleşme 1915'te Korkuteli ismiyle ilçe ve belediye yapıldı.