GÜNDEM

Köy Kanunu’nda önemli değişiklikler

5 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı

RESMİ Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde, çeşitli nedenlerle bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine önemli bir müjde verildi. Bu hak sahiplerine, binalarını yapmaları veya ödemelerini tamamlamaları için 31 Aralık 2028’e kadar ek süre tanındı. Ayrıca, 31 Aralık 2024’e kadar süreleri dolacak hak sahiplerine de bu ek süre uygulanacak.

Kanun, belediye sınırları içinde veya dışında bulunan, belediyelere, hazineye, özel idarelere ve özel bütçeli dairelere ait arazilerde yapılacak izinsiz yapıları da kapsıyor. Bu tür yapılar, ister inşa aşamasında olsun ister iskan edilmiş bulunsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkılabilecek.

YAPI DENETİMİ VE COĞRAFİ VERİ DÜZENLEMESİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, her ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısını belirleyecek. Yapı denetim hizmet sözleşmesinin ihlali durumunda ise 50 bin liradan az olmamak üzere idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, sözleşme bedelinin yüzde 50’sinin 50 bin liradan fazla olduğu durumlarda ise ceza, sözleşme bedelinin en fazla yüzde 50’si kadar olacak.

Kanun, aynı zamanda coğrafi verilerin kullanımını düzenliyor. Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri, Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplamak, üretmek, paylaşmak veya satmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin almak zorunda olacak. Bu iznin geçerlilik süresi ise bir yıldan az, 5 yıldan fazla olmayacak şekilde belirlenebilecek.

Yeni düzenlemeler, başta köyde ikamet eden vatandaşlar olmak üzere, yapı denetim sektörü ve coğrafi veri alanında faaliyet gösteren tüm taraflar için önemli değişiklikler ve fırsatlar sunuyor.