EĞİTİM

Kredili eğitim

Her geçen gün artan hayat pahalığı velileri kara kara düşündürüyor. Eğitim giderlerini karşılamakta zorluk çeken velilerin kredi çekmek zorunda kaldığını belirten Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, “Veliler artık yalnızca özel okul için değil devlet okulları için de kredi çekmek zorunda kalıyor” dedi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz yaz özel okul ücretleriyle ilgili sınırlandırmayı kaldırması üzerine, özel okullar artık ÜFE/ TÜFE ortalamasına göre zam yapabilecek. Yıllık enflasyonun yüzde 64 olmasıyla birlikte yeni dönemde artış oranı ÜFE ve TÜFE’sinin ortalamasından 5 puan fazla olabilecek. Özel okul ücretlerinde yıllık zammın yüzde 70’lere kadar çıkacağına dikkat çeken Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, “Temel hak olan eğitimin parayla satılmasını doğru bulmuyoruz” ifadeler kullanırken eğitim hakkının ücretsiz olması gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul zamlarını 2021’de yüzde 36, geçen yıl ise yüzde 65’le sınırlamıştı. Yeni uygulamayla birlikte sınırlandırılma kalkarken özel okulların çeşitli gider kalemleri adı altında çok daha fazla ücret talep ettiğine dikkat çeken Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, özel okul zamlarının velileri mağdur ettiğini belirterek, “Özel okulların bu zam süreci aslında bir sonuçtur. Gelinen noktaya baktığımızda kendilerine göre savunmaları var; öğretmenlerin maaşını arttırıyoruz, giderleri artıyor, enflasyon çok yüksek oldu gibi. Asgari ücretli, memur ve emekli enflasyon kadar zam alamamışken bunları göz önüne aldığımızda özel okullara, enflasyonun üstünde bir ücret belirleme verme hakkı verilmesi doğru değildir. Bunun çözümünü devletin eğitime ayırdığı bütçenin artırılması, devlet okullarının güçlendirilmesi, müfredatın daha nitelikli hale getirilmesi, çocuklarımızın nitelikli laik, bilimsel kamusal bir eğitim almasını sağlanmasından geçiyor” dedi.

EĞİTİM İÇİN KREDİ ÇEKİYORLAR

Milli Eğitim müfredatı nedeniyle çocuklarını devlet okuluna göndermek istemeyen velilerin, özel okullara yöneldiğini belirten Koç, eğitimde yaşanan sorunun çözümü için devlet okullarında verilen eğitimin nitelikli bir hale gelmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kamusal eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görebiliyoruz.

Bugün yaşananlar velilerin ve çocukların özel okullara teşvik edilmesinin sonucudur. Eğitimin niteliği anlamında velilerin kaygıları olduğu için özellikle dinselleşme anlamında ciddi bir müfredat ve program uygulanması sonucu, bu kaygıları taşıyan veliler ister istemez kendi koşullarını zorlayarak özel okullara gönderiyorlar. Artan fiyatlara yetişemeyen veliler kredi çekmek zorunda kalıyor. Artık durum öyle bir noktaya geldi ki, devlet okulunda okuyan çocukları için kredi çeken veliler dahi var. Eğitime yeteri kadar ayrılmayan bütçe nedeniyle kamu okullarında çeşitli gider kalemleri adı altında velilerden ücret talep ediyor. Hijyen ürünleri, ders ile ilgili materyaller ve benzeri talepler karşısında veliler zorlanıyor” ifadelerini kullandı.