ANTALYA’nın 19 ilçesi içerisinde olan Kumluca ilçesi, Antalya’nın en verimli topraklarından biri olma özelliğine sahiptir. İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. İç kesimlerde halk seracılıkla geçinmektedir. Türkiye’nin sebze ihtiyacının büyük bir oranı bölgedeki üretimle sağlanmaktadır. İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. İç kesimlerde halk seracılıkla geçinmektedir. Türkiye’nin sebze ihtiyacının büyük bir oranı bölgedeki üretimle sağlanmaktadır. Bununla beraber Kumluca İlçesi çok önemli plajlara, koylara, adalara ve tarihi kültürel mirasa sahiptir. Yine dünyanın en iyi 10 yürüyüş rotasından biri sayılan Likya Yolu’nun önemli güzergahları ve konaklama noktaları ilçe sınırları içinde yer alır. İlçe coğrafi güzellikleri ve ekonomik faaliyetleriyle öne çıkmasının yanı sıra tarihiyle de önemli bir konumdadır. Peki nerden geliyor bu özel ilçenin ismi?

İLK ÇAĞLARDAN BERİ BİRÇOK DEVLETİN YERLEŞİM ALANI

Günümüzde Kumluca olarak bilinen ilçe, ilk çağlardan beri birçok devletin yerleşim alanı içinde yer almıştır. Bunlardan Likyalılar, Fenikeliler, Romalılar ve bir kavim olan Selimler sırasıyla ilk yerleşip dağılan topluluklar olarak bilinir. Bölge geçmişten günümüze farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasıyla topraklarında, geçmişten günümüze gelmeyi başarmış birçok eser bulunmaktadır. 

İlçede; Olympos, Corydella, Rhodiapolis, İdebessiois, Gagae gibi önemli antik kentler bulunmaktadır. Özellikle, Olympos çok fazla yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. 1991 yılında bu antik şehirde yapılan çalışmalar ve ortaya çıkarılan tarihi eserler, buranın tarihi ve turistik değerini daha da artırmıştır.

 KAYITLARDAKİ İLK İSMİ ‘SARIKAVAK’

Sarıkavak ismi, bölgenin idari literatüründe XV. yüzyılın başlarından beri iz vermektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde 581 no ile kayıtlı olan ve 1419 yılına ait Elmalı’da bulunan Nuh Çelebi İbni Hasan Bey Vakfı’nın gelir kaynakları arasında “Sarukavak denilen arz kıt’ası” kaydı önemli bir kayıttır. Sarıkavak köyünün adını 1289/1873 yılına ait Konya Vilayet Salnamesi’nde tespit ediyoruz. XIX. yüzyılın ikinci yarısında İğdir nahiyesi aracılığıyla Elmalı kazasına bağlı olan Sarıkavak köyünde 48 hanede 110 nüfusun yaşadığı ise bilinenler arasındadır.

PEKİ KUMLUCA İSMİ NEREDEN GELDİ?

kumluca eski foto2Kumluca adının nereden geldiğine dair kesin bir ilgi olmasa da bölge halkından sıkça duyulan bir söylem mevcut. Rivayete göre: Kumluca adının şuradan geldiği rivayet edilir. Henüz bugünkü ilçe merkezinde hiç, yerleşme yokken, Sarıkavak‘tan bir köylü Gavur Deresi’nin batı kıyısında kumluk ve fundalık bir arazi olan şimdiki şehir merkezinin bulunduğu yere karpuz ekmiş. Kumsal ve verimli arazide karpuzlar oldukça iri olmuş. Yetişen karpuzları yetiştiricisi köylere götürüp satarken, köylüler bu karpuzları nerede yetiştirdiğini sormuşlar. Köylü de “Derenin kıyısındaki Kumluca yerde” diye cevap vermiş. Bu köylünün meşhur karpuzlarının methi, karpuzların yetiştiği yerin adının zamanla “Kumluca” olmasına neden olmuştur. Eskiden karpuzları ile ün kazanmış olan Kumluca ‘da bugün çağın gereklerine uyularak, cam ve plastik seralarda turfanda sebzecilik yapılmakta ve Türkiye’nin sebze ve narenciye ihtiyacının önemli bir kısmı buradan karşılanmaktadır. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin