EKONOMİ

Kur dalgalandı kar marjı eridi

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnafın krediye ulaşamaması, artan masraflar ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın tekstil sektörü ve paydaşlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Yusuf Kurul, “Odamıza 2-3 günde dükkanını kapatmak için esnaf başvuruyor” dedi

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre,  Türkiye'nin en büyük ihracat kalemlerinden biri olan tekstil sektörü, son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle büyük bir zorlukla karşı karşıya. Dolar’ın yükselmesi ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, esnafın işlerini sürdürme konusundaki güçlüklerini artırmış durumda.



'ÜLKEYİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK'
Esnafın krediye ulaşmakta güçlük çektiğini, bu nedenle işlerini idare etmekte zorlandığını söyleyen Antalya Konfeksiyoncular, Butikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Kurul, ayrıca artan giderlerin esnafı zorladığını ve gelir-gider dengesinin bozulduğunu ifade etti. Kurul, “Esnaf önce giderlerini kısmaya çalışıyor ancak bu yeterli olmazsa maalesef işçi çıkarmaktan başka çare göremiyor. Bu da yeterli gelmezse birçok esnafımız dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Kimsenin işçi çıkarmak isteyeceğini düşünmüyorum, aksine daha çok işçi alıp işlerini büyütmek ister. Tekstil sektörü sadece esnafın değil, aynı zamanda ülkenin genel ekonomisi için de kritik bir role sahip. Sektör ve paydaşlarını da düşünürsek ülkenin en büyük ve önemli ihracat kalemlerinin başlarında geliyor. Buradaki bir bozulma Türkiye’nin de ekonomik istikrarını doğrudan olumsuz etkileyecektir. Eğer bu zorluklar devam ederse, maalesef hepimiz kaybederiz” şeklinde konuştu.



‘KURDAKİ DALGALANMA MARJLARI YEDİ’
Başkan Kurul, ekonomik dalgalanmaların sektör üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, hükümetin ve ilgili kurumların sektöre destek sağlamasının önemini vurguladı. Aynı zamanda, döviz kurlarındaki dalgalanmanın kontrol altına alınmasının sektörün geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Kurul, “Sektörün istikrarı için dövizin kesinlikle stabil bir hale gelmesi gerekiyor. Şu anda kurdaki dalgalanmalar nedeniyle yapılan ihracatlardan elde edilen düşük kar marjlarda ihracatçının cebinden uçup gidiyor. Bu şartlarda bırakın karı hatta zararına kim nasıl devam edebilir. Bugün satılan bir ürünü tekrar aynı şartlarda üretememek sektörün sürdürülebilirliği açısından büyük bir engel oluşturuyor. Üretim maliyetlerinin sürekli değiştiği bu koşullarda iş yapmak oldukça zorlaşıyor. Sektörün devamlılığı için destek paketlerinin hayata geçirilmesi ve bu sorunların çözüme kavuşturulması gerekiyor” şeklinde konuştu. Kurul, ayrıca sektörün sürdürülebilirliği için destek paketlerinin sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanması gerektiğini vurguladı.