Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan gelen uyarılar da artmaya başladı. Kurban Bayramı’nın yaz aylarına denk gelecek olması nedeniyle etlerin sağlıklı bir şekilde saklanmasının inanılmaz önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, hem etlerin israf olmaması hem de hijyen açısından sorun doğurmaması için birtakım önerilerde bulundu. Üstelik uzman isimler, Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat etmek gerektiğine dair de önemli açıklamalar yaptı.
Kurbanlıklar için pazarlıkların başladığı Kurban Bayramı öncesinde beslenmeye dair uyarılarının sayıları artmaya başladı. Bu nedenle bayramdan önce uyarılara kulak vermek gerekiyorken; bu uyarılar ile birlikte Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmesi gerektiği de ortaya çıkmış oldu. Antalya’da Uzm. Dyt. Nimet Petek Demir, kurbanda nasıl beslenilmeli, kurban eti nasıl yenmeli? sorularını yanıtladı.değiştir
‘DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ’
Öncelikle Demir, Kurban Bayramı’nda kalori ve içerik olarak dengeli beslenmemiz gerektiğinin altını çizdi. Demir, “Karbonhidrat içeriği yüksek iki gıdayı tek öğünde tüketmek yerine birini tercih etmeliyiz. Et ürünlerinin yanında besin içeriğini olumlu etkileyen bol yeşillikli ve C vitamini içeriği yüksek salatalar tüketmeliyiz” şeklinde konuştu. Ayrıca sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin  kolay sindirilebilmesi açısından sağlıklı bir öneride bulundu. Uzm. Dyt. Nimet Petek Demir, “Bayramda Etin her öğün tüketimi yerine iki öğün beslenme şeklinde aralıklı oruç adı verilen beslenme tercih edilebilir” dedi.
Et tüketiminin yanı sıra sıvı tüketimine de dikkat çeken uzman, Günlük en az 2.5 ile 3 litre su tüketmemiz gerekirken, sofralarda da gazlı içecek yerine probiyotik içerikli içecekler tercih etmemiz gerektiğini vurguladı.kurban foto 2BUNLARA DİKKAT!
Uzm. Dyt. Nimet Petek Demir, her Kurban Bayramı’nda polemik yaratan bir konuya daha açıklık getirdi.  Etin en sağlıklı tüketiminin ve pişirme derecesinin nasıl olduğu hakkında bilgilendirmede bulundu. Demir, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve  kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin  oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Çok çiğ ve az pişmiş et tercih edilmemelidir. Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek birçok hastalığın olduğu unutulmamalıdır. Yeni kesilmiş kurban eti serttir. Kurban etini dinlenmiş et olarak tüketilmesini önermekteyiz” ifadelerini kullandı. HABER/BUSE ER

Editör: Uğur Keskin