GÜNDEM

Kurban etine poşet uyarısı

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Kurban kesimi sonrası et, poşete konulmadan muhafaza edilmeli. Poşete konulan ette, hava almaması ve sıcaklıktan dolayı yeşerme ve kokma gibi kimyasal reaksiyon oluşur. Bu şekildeki etin tüketimi ishal, ateş, kusma gibi rahatsızlıklar, gıda zehirlenmesi gibi durumlara yol açabilir" dedi

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hijyen ve sağlık açısından kurbanlık kesilirken, sonrasında etlerin taşınması ve muhafaza edilmesine yönelik bilgi verdi. Kesim alanının ve kesimde kullanılacak ekipmanın steril olması gerektiğini dile getiren Manavoğlu, hayvan keserken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Manavoğlu, "Hayvanı kestikten sonra derisini soyarken et derinin dış kısmına temas etmemeli. Kesimde iç organlarda, sindirim sistemindeki atıkların ete teması engellenmeli. İç organlar etten ayrı muhafaza edilmeli. Bıçak darbesiyle sindirim sisteminden akan dışkı ya da sıvının ete teması halinde ette kısa sürede bozulma olur. Bakteri üremesine yol açar. Hayvan derisinin dış yüzeyine ya da zemindeki kirli alana temas eden bıçak temizlenmeli" diye konuştu.

'Ette oluşan kokma çürük yumurta kokusuna benzer'

Kesim sırasında ve sonrasında etin muhafaza edilmesi ile ilgili sıklıkla yapılan yanlış uygulamadan bahseden Ali Manavoğlu, "Kesim işlemi sonrası et, poşete konulmadan muhafaza edilmeli. Poşete konulan ette, hava almaması ve sıcaklıktan dolayı yeşerme ve kokma gibi kimyasal reaksiyon oluşur. Ette oluşan kokma çürük yumurta kokusuna benzer, yeşerme de görülebilir. Bu şekildeki etin tüketimi ishal, ateş, kusma gibi rahatsızlıklar, gıda zehirlenmesi gibi durumlara yol açabilir" diye konuştu.

'KESİMDEN HEMEN SONRA TÜKETMEK YANLIŞ'

Kurbanlık kesimi sonrası etin evde serin, güneş almayan bölgede 5- 6 saat bekletilerek sıcaklığının azaltılması gerektiğini belirten Başkan Manavoğlu, "Kesim sonrası etin hemen tüketilmesi, mangal veya kavurma yapılması yanlış davranış. Etin ölüm sertliği olacağı için tüketimi tadını kötüleştirir. Pişirilen etin sert, tatsız olmasına neden olur. Kurbanı keser kesmez et tüketilmemeli. Serin ortamda bekletilerek oda sıcaklığına düşmesi gerekir" dedi.

'BUZDOLABINDA KAPALI AMBALAJDA SAKLANMAMALI'

Kurban etinin buzdolabında 1 gün bekletilmesinin önemini anlatan Manavoğlu şöyle konuştu:

"Kurban etini buzdolabına yerleştirirken kapalı ambalajlarda saklanmamalı. Etin tüm bölgesi hava alacak şekilde buzdolabına koyup, homojen soğumanın gerçekleşmesi gerekir. Etleri üst üste buzdolabına koyduğumuzda sıcaklığının yüksek olmasından dolayı hava almayan bölgelerde kokma ve yeşerme gerçekleşir. Buzdolabında etin muhafazası için geniş alan ayırıp, soğutmak gerekiyor. Eti 1 gün soğuttuktan sonra parçalama ve uzun süre sağlıklı koşullarda saklama dönemine geçebiliriz. Eti küçük parçalar haline getirerek dondurucuda saklayabiliriz. Belli bir miktarını dağıtımda kullanabiliriz. Büyük parçalar halinde dondurulan et, çözülmesinin ardından tekrar dondurulacak olursa sağlığımızı olumsuz etkiler."

'KURBAN ETİ ÇİĞ TÜKETİLEN GIDADAN AYRI MUHAFAZA EDİLMELİ'

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, buzdolabında kurban etinin saklarken çiğ tüketilen meyve, sebze, yumurta, tavuk etinden ayrı muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Çiğ etteki bazı bakterinin diğer gıdalara teması, kanın damlaması gibi durumlarda bulaşan bakterinin sağlığa zararlı olduğunu dile getiren Manavoğlu, ateş, ishal, kusma ve gıda zehirlenmesine yol açabileceğini belirtti. Manavoğlu, "Escherichia coli ve salmonella ette yaygın bulunan bakteri türleri arasında bulunuyor. Bu bakterilere maruz kalmış olan yiyecekler yiyen kişilerde, gıda zehirlenmesi olabilir. Escherichia coli, ishal, idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları ve kan dolaşımı enfeksiyonları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Salmonella ise en yaygın olan bakterilerden biri olarak tüm dünyada en yaygın gıda kaynaklı hastalıkların da sebeplerinden birine dönüşüyor" ifadelerini kullandı.