Misali millete zam sessizliği geldi. Şöyle bir etrafınıza bakın; çarşısı, pazarı dükkanı, mağazası boş, esnaf ise yol gözlüyor. Bunun iki nedeni olabilir; ya yeni yıl nedeniyle yapışan alışverişler bütçeyi de ruhu da yordu. Ya da 'ansızın bir gece gelebilirim' diyerek geliveren elektrik, akaryakıt, doğalgaz ve dahi kira zamları vatandaşın suskunluğu oldu. Millet ekonomik deformasyon yaşıyor.
***
Hani denir ya 'deli olmadan derviş olunmazmış' işte şimdilerde millet derviş bilgeliğinin sessizliğinde. Kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Ama bu sessizlik hayra alamet değil tabi. Önceleri, ne bileyim 2021'in ortaları falan gibiydi millet 'merhaba'nın ardından hal hatır sorar, iki kelam ederdi. Şimdilerde öylemi ya, ne selam veren ne hatır soran var. Vatandaş yolda yürürken bile parmak hesabı yapıyor. Artık neyin hesabıysa. Velhasıl-ı kelam, hiçbir şey eskisi gibi değil.
***
Akaryakıta akşamdan sabaha gelen zamlar nedeniyle çoğu vatandaş kontak kapatmış, aracını münasip bir yere çekerek 'tabana kuvvet' demiş. Tabi akaryakıt zammı denilince, şehirlerarası otobüslerin artan maliyetlerini de görmek gerekir. Otobüs bilet fiyatları, uçak biletleriyle yarışır olmuş. Zorunluluğun dışında vatandaş bırak şehir dışını, evinden dışarıya adım atmaz olmuş. Elbette tüm bu tespitler bir kesim için. Olanda var olmayanda yok!
***
Aylıklara zam geldi de ne oldu. Ne asgari ücretlisi ne de memuru emeklisi memnun. Emeklinin talebi neydi, en düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olsun, ama yine olamadı. En düşük emekli maaşı 2 bin 500'de takılı kaldı. Şimdi birileri 'enflasyonun düşmesini bekleyeceğiz' diyesiymiş. Daha çok beklersin. Üretici enflasyonu yüzde 80'lere dayanmış. Bunun sonunu herkes bilir üretimdeki maliyet artışları, başta gıda fiyatlarının etiketlerini tersine çevirir. Bitmedi otoritelerin görüşlerine göre, enflasyon tsunamisi geliyormuş.
***
Tüm bu yaşananların ve yaşanacakların sonucu ne olmuş biliyorsunuz veya benim gibi duymuşsunuzdur. Ülkemizin en parlak beyinleri olan doktorlarımız gidiyormuş. Bakınız rakam ürkütücü, bir yılda tam bin 361 doktor yurdunu yuvasını bırakıp, yurt dışına göç etmiş. Türk Tabipleri Birliği'nin verileri. Gerekçeleri belli, emeklerinin karşılığını alamamak. Talepleri ise gerçek enflasyon oranında maaşlarına zam. Kaybeden onlar mı Türkiye'mi?