ÖZEL HABER

Likya Yolu’nda tahribat artıyor!

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Likya Yolu’nda artan tahribat ve kirliliğe dikkat çekerek alınması gereken önlemlerin altını çizdi

ANTALYA'NIN dünyaca ünlü doğa yürüyüş parkuru olan Likya Yolu, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Dünyaca ünlü parkurun bulunduğu bölgede yapılaşma her geçen gün artıyor. Bu konuya ilişkin açıklama yapan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz,  Likya Yolu’nun sadece Türkiye’de değil, dünyanın en güzel ve sevilen yürüyüş parkurlarından biri olduğunu ancak Likya Yolu’nu yaşatmak için yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi. Likya Yolu’nun çöp deposuna döndüğünü belirten Yavuz, “Yürüyüşçü sayısının artması ile kamp alanlarına bırakılmış konserve kutuları, yırtılmış ayakkabılar, sigara izmaritleri, yağmurluklar, kırılmış şişeler ve çeşit çeşit katı atıklar güzergâh boyunca çöp tepeleri oluşmasına yol açıyor. Görüntü içler acısı, öncelikle bu konuyu çözmeliyiz” dedi.


‘LİKYA YOLU’NDA BUNLAR DÜZELTİLMELİ’
Likya Yolu’nun 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası aday listesine dahil edildiğini belirten Yavuz, “Yol aynı zamanda 31 Parkur ve 535 km ile ülkemizdeki işaretlenmiş en uzun yürüyüş parkurudur. Antalya Geyik Bayır’ında başlar, Fethiye Ölüdeniz’de biter. Ancak bazı konulara parmak basmak gerekir” dedi. Recep Yavuz, dikkat çektiği konu başlıklarını ise şu şekilde sıraladı:

·         Bilgilendirme Levhaları Yenilenmeli: bir zamanlar sponsor vasıtası ile kurulan yönlendirme levhaları kısmen tahrip edilmiş. Kimi yerinden sökülüyor, kiminin üzerlerinde tahribat yapılıyor, hatta kurşun delikleri olan bile var.

·         Kırmızı-Beyaz işaret taşları: Yürüyüşçü için hayati önem taşıyan taşlar üzerindeki kırmızı beyaz işaretlendirmeler, zamanla hava ve iklim şartlarında rengini kaybedip, siliniyor. Likya Yolu’nda yolunu kaybetme olasılığı, yolu cazip olmaktan çıkarıyor ve tehlikeli bir rotaya çeviriyor. İşaretlemesi olmayan bir yürüyüş rotası, trafik lambası olmayan bir şehir gibidir.

·         Yapılaşmaya dikkat: Özellikle Likya’nın batısında yoğun yapılaşma var. Arsa sahiplerinin rota üzerindeki yapılaşması kontrolsüz bir şekilde artıyor. Böyle devam ederse yürüyüş rotası çok yakında şantiye görüntüsüne bürünebilir.

·         Yangın Tehlikesi: Ülkemizin çam ormanları ile kaplı bu nadide bölgesi de maalesef yangın tehlikesi altında. Geçtiğimiz günlerdeki Göynük yangını yüreğimizi ağzımıza getirdi. Yangına karşı tedbirlerin artırılmasında Likya Yolu öncelikli olmalı.

·         Yürüyüşçülerin Duyarsızlığı: Yürüyüşçüler ve günübirlikçi ziyaretçiler rotaya en çok zarar verenler. Bölgeyi hoyratça kullanıyorlar. Sürekli çöp üretiyor ve doğaya atıyorlar, rota üzerinde kurulan dinlenme köşklerini, bir sonraki yürüyüşçülere harabe gibi bırakıyorlar. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN