GÜNDEM

Mahalleli maskesiz sokağa çıkamıyor

Konyaaltı Hurma Mahallesi sakinleri, ağır tonajlı araçların kullanımına yasak olan 37. Cadde’yi kullanmaları nedeniyle yolların çöktüğünü ve hafriyat kamyonları sebebiyle arabalarının ve evlerinin çamur içinde kalmasına isyan ediyor

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Konyaaltı İlçesi Hurma Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, ağır tonajlı araçlar nedeniyle oluşan tozdan şikayetçi. Bölgede bulunan kum ocakları ve inşaatlar nedeniyle son aylarda hafriyat kamyonlarının arttığına dikkat çeken mahalle sakinleri, aylardır şikâyetlerinin görmezden gelinmesine isyan ederek yetkililere seslendi. Mahalleli “Yalnızca sokakta değil evlerimizde dahi nefes alamıyoruz, toz ve çamur her yeri sardı. Yasak olmasına rağmen tonlarca ağırlıktaki araçlar bu yolu kullanıyor” diyerek çözüm için adım atılmasını bekliyor.

TOZLAR SOKAKLARI AŞIYOR

Hiçbir koruma ve önlem alınmadan taşınan tonlarca hafriyat atığının sokakları ve yolları adeta çamura çevirdiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Çalı, “Hurma Mahallesi 37. Cadde normal şartlarda ağır tonajlı araçların kullanıma yasak fakat 2 aydır bu yolda sabah 07.00 ve 22.00 arasında hafriyat kamyonları geçiyor. Evlerimizde oturamıyoruz. Her araç geçtiğinde adeta küçük bir deprem yaşanıyor, yollar çöktü. Çamur ve tozdan asfalt artık görünmüyor. Otobüs duraklarından, site duvarlarına ve hatta ağaçlara kadar her yer toz içinde kaldı. Yeşil olan her şey toz ve çamurdan kahverengiye döndü. Pencerelerimizi açamıyoruz. Markete maskesiz çıkmak imkânsız hale geldi. Sokakta araçlarımız 1 gün içinde tozla kaplanıyor ve adeta görünmez hale geliyor. Bu şartlar altında yaşamak mümkün değil çünkü nefes almak bile imkânsız hale geldi. Evimizde adeta hapis hayatı yaşamaya mecbur bırakılıyoruz” ifadelerini kullandı.

AŞIRI HIZ VE YÜK CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Diğer yandan hafriyat kamyonlarının yüksek hız ve fazla yüklerinden dolayı can ve mal güvenliklerinden endişe ettiğini belirten Çalı, “Mahalle sakinleri olarak can ve mal güvenliğimiz şu anda yok. Çocuklarımızı markete göndermekten bile çekiniyoruz. Parka çıkaramıyoruz. Kamyonların, şehir içi hızlarından yüksek seyretmesi ve aşırı yüklerinden dolayı her geçişlerinde yeni bir tehlike atlatıyoruz. Kamyon kasalarından dökülen çamurlu toprak nedeniyle yaklaşık 3 kilometre boyunca bütün yol toprakla örtülmüş durumda. Bu durum öyle bir boyuta geldi ki, rüzgârında etkisiyle 4-5 sokak ötesi bile toz çamur içinde. Nereye şikâyet edersek edelim bir sonuç alamadık. Bir önlem alınması için mutlaka birinin ölmesi mi gerekiyor?” şeklinde konuştu.

İDDALARA YANIT ‘İZİN ALDIK’

Bölgede inşaat çalışmalarına devam eden yüklenici firma yetkilileri ise, “Bölgede yapımına devam eden kamu kurumuna ait bir binayı yapıyoruz. Bu nedenle normal bir inşaata göre çok fazla hafriyat çıktığı doğrudur. Şikâyete konu olan toz ve diğer şeyler için her türlü önlemimizi alıyoruz. Yüklenici firma olarak bu konuyla ilgili her türlü maliyeti kendimiz karşılamak üzere ilgili makamlardan temizlik aracı talebimiz oldu. Konuyla ilgili görüşmelerimizde sürüyor. Burada kimseyi mağdur etmemek için her türlü girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bize gösterilen yollar dışında da farklı güzergâhı asla kullanmıyoruz. Asıl sorun yasak olmasına rağmen ilçelerden gelen araçların Çakırlar tarafında bulunan kum ve çakıl ocaklarına kestirme olarak gördükleri bu yolu kullanmalarıdır. Bu konuyla alakalı denetimlerin artması durumunda mahalle halkının şikayetlerinin de azalacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.