ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Döşemealtı Bademağacı Mahallesi ve Bucak Kızılkaya Mahallesi sınırları içinde yer alan çimento fabrikasının 24.95 hektar olan çalışma alanı, kapasite artışıyla 186.26 hektara çıkarılmak isteniyor. Çimento fabrikasının yanına ek olarak 6 ay önce açılan Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi’nden habersiz olan mahalle sakinleri, genişletme projesine karşı olduklarını belirterek, “Biz mevcut tesisin kapatılması isterken firma kapasite artırıma gitmek istiyor” ifadelerini kullandılar.

Mahalle Sakinleri (5)

EK TESİS YAPILMIŞ

Antalya Döşemealtı ve Burdur Bucak sınırları içinde bulunan çimento fabrikasına kapasite artışına karşı firma yetkilileri, mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Kalkerı Ocaklar ve Kırma Eleme Tesisi’nin kapasite artışı için ‘ÇED olumludur’ raporuna başvurduğu ve bu nedenle de firma yetkililerinin mahalle sakinlerini ikna etmek için toplantı yaptıklarını söyleyen Mahalle Sakinlerinden Salih Karabulut “Fabrikanın yaklaşık 20 yıldır bölge de faaliyet yürüttüğü ifade ederek, “Bölge sakinleri olarak biz bu fabrikadan rahatsızken şu anda mevcut kapasitenin 3 katından daha fazla alanda bir alanı kullanmak istiyorlar” dedi. Firma yetkililerinin, mahalle sakinleriyle toplantı yapma nedeninin de bölge sakinlerinin onayının gerektiğini ifade eden Karabulut, “Firma yetkilileri önce Burdur Bucak’a bağlı Kızılkaya bir toplantı yaptılar ardından ise Bademağacı Mahallesi’nde bir toplantı oldu. İki bölge sakinleri de buna karşı çıkıyor. Şu anda faaliyette olan fabrikadan zaten mahalle sakinleri rahatsızken var olan alanın daha da genişletilmesi kimse istemiyor fakat ÇED süreci devam ediyor. Kızılkaya ve Bademağacı mahalle sakinlerinin olumsuz görüşüne rağmen Ankara’da bu sürecin değerlendirildiğini biliyoruz. Firmanın maddi gücünden dolayı çekincelerimiz var” dedi.

As Çi̇mento Burdur Antalya

ÖNCEKİ SORUNLAR OLMAYACAK

Mevcut çimento fabrikası çalışma alanını genişleterek Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi için 24.95 hektardan 186.26 hektara çıkarmak için ‘ÇED Olumludur’ raporuna başvururken bunun 3.6 hektarı Bademağacı Mahallesinde, 152.4 hektarı ise Kızılkaya Mahalle sınırları içinde yer alıyor. Fabrikanın etki alanının yaklaşık 156 hektar daha büyütülmeye çalışıldığını ifade eden Karabulut, yapılan toplantıda firma yetkililerinin, mahalle sakinlerine kapasite artırımı sonrasında, önceden yaşanılan sorunların tekrar yaşanmayacağını da dile getirdiklerini de söyledi. Toplantıda Bademağacı eski Belediye Başkanı Bekir Akyol’unda kapasite artırıma karşı çıktığını ifade eden Karabulut, “Kapasite artırımıyla beraber sorunlarında artacağını ifade eden mahalle sakinlerine karşı firma yetkililerinin; ‘Önceden tozdan etkilendiniz fakat kapasite artırımıyla alınacak önlemlerle birlikte bu sorunlarda olmayacak. Mevcut fabrikaya da filtre takıldı ve bu nedenle de artık bölge sakinleri tozdan etkilenmiyor. Yeni yapılacak tesis büyük ama alınan önlemler sayesinde etkilenmeyeceksiniz’ denildi. Tesislerdeki kumu çekmek için dinamitlerde kullanılacak ve fabrika yerleşim yerine çok yakın bir yerde. Mahallemiz nüfusu kışın 2 bin iken yaz aylarında nüfusu 5 bine kadar çıkıyor” dedi. Karabulut, mahalle sakinlerinin kapasite artışına karşı çıktığı gibi var olan fabrikanın da kapatılmasının istendiğini ifade etti.

Mahalle Sakinleri (5)

20 YIL ZEHİRLENDİK

Bademağacı Mahallesi Muhtarı Selda Yavuz ise, “20 yıl önceki yöneticilerimiz yanlış bir karar verip fabrikanın açılmasına sebep olup imzalar atmışlar. 20 yıldır zehirlendik. Ben mahallemi çok seviyorum ve 20 yıl hatta 50 yıl sonrasını düşünüyorum. Buradaki yetkililer, bana direk fikrimi sormadılar ama onlar sormadan ben cevap vereyim. Bademağacı’nın şu an muhtarı olarak en yetkilisi benim ve kapasite artışını ben asla kabul etmiyorum” dedi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ