GÜNDEM

Mangalcılar yine iş başında

Döşemealtı’daki Milli Park içerisinde yer alan Güver Kanyonu’nda yasak olmasına rağmen mangal izleri dikkat çekiyor. Mangal yakmak yasak olmasına rağmen vatandaşlar yasağa uymamaya devam ediyor

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya’da orman yangınları riski artarken, bazı vatandaşların ormanlık alanlarda ve yakınlarında piknik yapıp mangal yakmaya devam ediyor. Bu durum, hem yangın tehlikesini artırıyor hem de çevre kirliliğine yol açıyor. Döşemealtı ilçesindeki Milli Park içerisinde yer alan Güver Kanyonu’nda yasak olmasına rağmen mangal izleri dikkat çekiyor. Mangal yakmak yasak olmasına rağmen vatandaşlar yasaklara uymamaya devam ediyor.

GEÇMİŞTE BÜYÜK YANGIN OLDU

Geçmişte mangalcıların ateşinden çıkan yangın sonucu Güver Kanyonu’nun tamamen yandığını ve bir orman mühendisinin de hayatını kaybettiğini söyleyen Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçİ ormanlık alanlara giriş çıkışların kontrol altına alınması gerektiğini ifade ederek, “Biz sorunun çözümünü yasaklarda buluyoruz fakat bu çözüm değil. Ormana giriş çıkışı yasakladığınız zaman kaçak giriş çıkışlara yol açarsanız. Yasaklarla, sorumluluğu üçüncü kişilere devrediyoruz. Eğer bir sorun varsa bunun çözümü vatandaşları bilinçlendirip, eğiterek sorumlulukları onlara devretmemiz gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğü, ormanın olduğu her yerde oradaki nüfusun ihtiyacını karşılayacak kadar piknik alanını farklı yerlerde kullanıma hazır hale getirmeli ve buradaki insanlara da orman hizmetleri ve yangınları konusunda bilgi aktarmalıdır. Mangal yapmadan da piknik yapılabileceğini anlatılmalıdır. Yasaklar, ormanla insan arasındaki ilişkiyi kırar” dedi. Yasakların, sadece vatandaşlara karşı uygulanmasını da eleştiren Neyişçi “Ormanlık alan içerisinde HES’e, maden ocağına, çöplük yapılmasına izin vermişsiniz. Buraya giren kamyonlar, personeller ve çalışan işçilerde mi giremeyecek ormana? O zaman bu tesisleri kapatmanız gerekiyor. Bunları eğitiyor ve denetliyor musunuz? Vatandaşları nasıl denetliyorsanız, orman içindeki ve bitişiğindeki herkesi denetleyebilirsiniz. Günümüz şartlarında insansız hava araçlarıyla da bu çok rahat bir şekilde yapılabilir” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM, VATANDAŞTAN MI BEKLENİYOR?

Prof. Dr. Neyişçi, Güver Kanyonu içerisinde Orman Genel Müdürlüğü personelleri tarafından, piknik ve mangalcılara karşı denetimlerin yetersiz olduğunu ifade ederek, “Burada yapılacak her türlü mangal ve piknik gibi uygulamaların ciddi cezalara tabi olmasına rağmen bunu denetlemesi gereken OGM personelleri, denetim görevini vatandaşlara devretmiş sanırım. OGM personelleri, yasaklara karşı vatandaşları uyarması ya da cezai işlem uygulaması gerekiyorken bu görevini yerine getirmeyerek, vatandaşların birbirlerini uyarması için telkinlerde bulunması, bir ciddiyetsizlik göstergesidir” ifadelerini kullandı.