Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası, Martı-TAG uygulamasının korsan taşımacılık yaptığı, haksız rekabete yol açtığı ve erişimin engellenmesi için Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmasında Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan ile taraf avukatları hazır bulunurken çok sayıda taksi şoförü katıldı.

'DOSYALARIN BİRLEŞTİRİLMEMESİNİ TALEP EDİYORUZ'

Martı İleri Teknoloji Anonim Şirketi avukatlarının talebiyle İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen dosyanın Antalya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyayla birleştirilmesine ilişkin alınan bilirkişi raporu ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden alınan ulaşım faaliyetleriyle ilgili raporlar dosyaya sunuldu. Mahkemede söz alan Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan, “Eldeki dosyanın başka bir mahkeme dosyasıyla birleştirilmemesini talep ediyoruz. Avukatlarımızın beyanlarına katılıyoruz" dedi.

Mahkeme başkanı, İstanbul'daki dosya ile birleştirilme talebinin değerlendirilebilmesi için İstanbul'daki mahkemeden cevap gelmesinin beklendiğini belirterek, duruşmayı eylül ayına erteledi.

Martıı

'İÇERİK AÇISINDAN FARKLI DAVALAR'

Duruşma sonrasında taksicilerle basın açıklaması yapan Mehmet Ali Alkan, duruşma hakiminin tayininin çıkmasından dolayı dosyanın esastan görüşülmediğini aktardı. Karşı tarafın dosyayı birleştirme talebi olduğunu belirten Alkan, “Biz davacı olarak birleşmemesi yönünde talebimizi ilettik. Onlar da birleşmesi yönünde talep belirttiler. Hakim Bey de dosyayı inceleyemediğini, mahkeme hakimi sabit hakim olmadığından 11 Eylül'e erteledi. Ama biz zaten birleştirilmesi taraftarı değiliz. Çünkü bizim davamız ikinci celsede olan bir dava. İstanbul'daki sonuç aşamasına gelmiş bir dava. 19 Temmuz'da da İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bir davamız var. İstanbul Şoförler Odamızın açmış olduğu dava. Biz Antalya'dan avukatlarımızla birlikte de o davaya da katılacağız. Tabii ki emsal teşkil edebilir ama konu ve içerik açısından farklı" dedi.

'REKLAM VERİP İNSANLARIN GÖZÜNÜ BOYUYORLAR'

Martı TAG uygulaması gibi birçok uygulama olduğunu aktaran Alkan, Martı TAG uygulamasının maddi durumunun iyi olduğunu ve reklam ile algı operasyonları yaptığını ileri sürdü. Alkan, “Hatırlarsınız elektrik direklerine dahi ilan asarak yasal olmayan bir uygulama yasalmış gibi gösteriliyor. İkide bir video çekip sosyal medyadan paylaşarak insanlara kendilerini haklı gibi göstermeye çalışıyorlar. Martı TAG ve benzeri uygulamaların yasal olduğuna dair alınmış bir karar yok. Varsa böyle bir karar neden bugün biz duruşmaya geldik? Varsa böyle bir karar neden 19'unda bir duruşma var? Demek ki Martı TAG uygulaması yasal olmayan bir uygulama ve yasal olmadığını davacı tarafları olarak mahkeme heyetine sunuyoruz. Bütün belgeleriyle birlikte haklı olduğumuzu yargıda da gösterip haklı davamızın lehimize sonuçlanması yönünde mücadelemize devam ediyoruz. Bugüne kadar, insanlara hep yanlış bilgi verip algı operasyonu yaparak haksız kazanç elde etti. Bu kazancı reklam ve bu tip olaylara harcayarak insanların gözünü boyuyor" diye konuştu.

'ADLİ MAKAMLARCA TESPİTİNİ YAPACAĞIZ'

Yasal olarak çalıştıklarını vurgulayan Mehmet Ali Alkan, “Antalya'nın üç merkezinde 3 bin 750 taksimiz var. İlçelerle birlikte 6 bin 615 taksimiz var. Aileleriyle birlikte 25-30 bine tekabül eden topluluk. Burada 25-30 bin kişinin mağduriyeti söz konusu. Ama arkadaşımız uygulamayı yapmış, ben haklıyım, paylaşımlı yolcu yönetmeliği diyor. Sen ücretsiz mi taşıyorsun? Kendi beyanında diyor ki Antalya'da 8 bin Martı TAG sürücüsü var. Şu anda en az 10 bin olduğunu tahmin ediyoruz. Bizim ekmeğimizi resmen çalıyor. Haklı bir yön yok. İnşallah bunun tespitini adli makamlarca da yapacağız" dedi.

Kaynak: DHA