TÜRKİYE’DE son zamanlarda artan kadın cinayetlerine kayıtsız kalmayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuştu. Kaya, “ Atatürk’ün önderliğinde kadınlar meslek seçimi, siyasal alanda seçme ve seçilme, eğitime erişim gibi fırsat eşitliği tesis eden önemli kazanımları Cumhuriyet’in ilk yıllarında, bugün gelişmiş diye saydığımız çoğu ülkeden önce elde etti. Oysa bugün, yani cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başlarında kadına şiddeti, kadın cinayetlerindeki artışı, cinsiyet ayrımcılığını sıkça konuşmak durumunda kalıyoruz” dedi.
‘KADIN ŞİDDETİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ’
İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) verilerini paylaşan Kaya, “ Hayatlarında en az bir kez eşi veya sevgilisinin fiziksel ve cinsel şiddetine maruz kalan kadınların oranı ülkemizde yüzde 32. Bu oranla OECD’de ikinci sırada yer alıyoruz. Avrupa’da ise birinciyiz. Daha vahim, yeter artık dedirten istatistiğin ise kadın cinayetleri alanında. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre; ülkemizde 2023 yılında ne yazık ki 315 kadın cinayeti, 248 ise şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiş. Son 3 yıla baktığımızda, yani 2021-2023 döneminde ise toplamda 929 kadın cinayeti ve 710 şüpheli kadın ölümü var. En güncel veri ise geçen aya ait ve bu veri bize diyor ki, ülkede her gün ortalama bir kadın cinayeti gerçekleşiyor. Şimdi hal böyle iken hükümet bununla mücadele etmek ve bu sorunu kökten çözmek yerine, İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede hukuksuz bir şekilde çıkılmasına alkış tutuyor” diye konuştu.
‘KADINLARA EVDE VE SOKAKTA RAHAT YOK’
Kadınların yaşam standardının aşağıya çekilmiş durumda olduğunu söyleyen Kaya, “ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaşam memnuniyeti araştırmasından da görüyoruz. 2023 verilerine göre, yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı kadınlarda yüzde 27,4, erkeklerde yüzde 10,2’dir. Hatta daha da trajik olanı ülkemizdeki kadınların yüzde 6,3’ünün evde yalnız otururken, bakın tekrar ediyorum, kendi evinde yalnız otururken bile kendini güvende hissetmemesidir. Sokakta rahat yok, evde rahat yok” ifadelerini kullandı.
‘MÜCADELE EDECEĞİZ’
Kadına yönelik şiddetin azalması için önerilerde bulunan Kaya, “ Eğer kadına yönelik şiddeti azaltmak, kadın cinayetlerini önlemek istiyorsak ilk işimiz bu sorunların temel kaynağının toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu kabul etmek olmalı. Kadına yönelik şiddet ile mücadele konusunda samimiysek ve etkin politikalar üretmek istiyorsak da TBMM bir bütün olarak toplumsal cinsiyete duyarlı bakış açısı geliştirmelidir. Kadına karşı son dönemde hızla yükselen bu yeni ve yanlış bakış açısına karşı mücadele etmek konusunda İYİ Parti olarak kararlılığımızı daima koruyacağız. Rotamız Atatürk’ün çizdiği yolda, bize devredilen bayrağı daha da ileri taşımak olmalı” dedi.
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’
İstanbul Sözleşmesi yaşatır demeye devam edeceğiz” diyen Kaya, konuşmasını Gandi’nin bir sözü ile tamamladı: “Kadını zayıf cins olarak tanımlamak bir iftiradır ve erkeklerin kadınlara karşı yaptığı haksızlıktır. Eğer güçten kastedilen kaba kuvvet ise elbette kadınlar erkeklerden daha az vahşidir. Ancak güç eğer ahlaki bir güçse, o zaman kadınlar erkeklerden tarif edilemez derecede üstündür.”