BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), 1982'de 4 Haziran'ı, İsrail'in saldırılarından etkilenen Filistinli ve Lübnanlı çocuklar için ‘Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü’ ilan etti. Dünyada her yıl çok sayıda çocuk çatışmalar sebebiyle hayatını kaybetti. Göç İdaresi Başkanlığı’nın son verilerine göre 400 milyondan fazla çocuk sıcak çatışma bölgelerinde yaşamlarını sürdürüyor.

ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI ZORLUKLAR

Çocuk sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Rıfat Bilgin ‘Çatışma ve şiddet ortamında büyüyen çocuklar sorunu’ makalesinde savaş mağduru çocukların yaşadığı sorunları ele aldı.  Bilgin, “ Savaş ve çatışmaların en masum kurbanları kuşkusuz çocuklardır. Yüzyıllardır Dünya’da milyonlarca çocuk, savaş, çatışma, ülke içi terör ve şiddet eylemlerinden dolayı mağdur olmaktadır. Savaş ve çatışmaların çocukların yaşamında meydana getirdiği olumsuz sonuçlar arasında, yaralanma ve sakat kalma, öldürülme, işkence ve kötü muameleye maruz kalma, ebeveynlerini ve yakınlarının yaralanması ve ölümü, şiddet (fiziksel, psikolojik, cinsel) mağduru veya faili olma, çocuk asker olarak savaş ve çatışmalarda kullanılma, zorunlu göçe tabi olma, göç edilen yerlerde ötekileştirilme, dışlanma, aşırı politik ve milliyetçi eğilimler edinme, hastalık, yoksulluk ve yetersiz beslenme sayılabilir” cümlelerine makalesinde yer verdi.

çocuk 2

‘ÇOCUKLAR SAVAŞLARDA KULLANILIYOR’

Çocukların kolay elde edilebilmeleri, yaşananları bir oyun olarak görmeleri, ucuz ve itaatkâr olmalarından dolayı savaş ve çatışmalarda çokça tercih edilen savaşçılar olarak bilindiğine değinen Bilgin, “Çocuklar, yetişkinlere göre daha sorgusuz-sualsiz itaat etmeye koşullanabilmektedirler. Dünyada fiilen silahlı çatışmaların içerisinde yer alan çocukların sayısı hakkında elimizde kesin bir bilgi yok” diye açıkladı. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin