GÜNDEM

Mitolojilere konu olan 2500 yıldır yanan ateş!

Yunan mitolojisine göre, yerin yedi kat altından alevler saçan canavar Chimera nedeniyle alevlerin aydınlattığı 2500 yıldır yanan Yanartaş’ın hikayesini bir de bizden dinlemeye ne dersiniz?

ANTALYA ziyaretçilerine ‘deniz, kum, güneş’ üçlüsünden çok daha fazlasını vadediyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi bölgeleriyle de dikkat çeken Antalya, mitoloji tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gereken antik kentlere ve kalıntılara ev sahipliği yapıyor. Hem tarihi dokusu, hem de doğal güzellikleri bakımından ülkemizin en gözde yerlerinden birisidir Antalya. Olur da yolunuz düşerse antik kentleri gezmeden sakın ayrılmayın buradan. Çünkü Antalya’daki antik kentler ayrı olarak incelenmeyi hak ediyor. Bu bölge her ne kadar tatil beldesi olarak ün yapsa da tatilden daha büyük değerlere sahip diyebiliriz. Bugünkü yazımızda da Antalya’nın en sevilen tatil bölgelerinden biri olan Çıralı’ da (Olympos) bulunan Yanartaş’ı inceleyeceğiz sizinle. Şimdi hep beraber burada bir gezintiye çıkıp hikâyesini birlikte keşfetmeye ne dersiniz?230 METRE YÜKSEKLİKTE BULUNUYOR
Yanartaş, Antalya’nın Kemer ilçesine yaklaşık 35 km mesafedeki Çıralı’nın tepesinde, 230 metre yükseklikte bulunuyor. Yanartaş, aynı zamanda ‘Olympos’un Sönmeyen Ateşi’ olarak da biliniyor. Tepede bulunan kayalıkların üzerindeki deliklerden çıkan ve sürekli yanan metan gazı alevleri, sönmeyen ateşi ile Yanartaş’ın kutsal sayılmasına sebebiyet veriyor. Böylelikle Yanartaş, hem yerli hem yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen noktalardan biri olma özelliğine sahip. Her yıl binlerce turist, doğal ateş kaynağına sahip Yanartaş’ın gizemli havasını solumak için bölgeye akın ediyor.BİN YILI AŞKIN SÜREDİR ARALIKSIZ YANIYOR!
Antalya’da gezilecek yerler arasında öne çıkan Yanartaş’ta 2500 yıldır aralıksız yanan ateşin kaynağının metan gazı olduğu biliniyor. Yüzeyin hemen altında bulunan ve doğada nadir olarak karşılaşılan rutenyum elementinin sebep olduğu gaz kayaların arasından sızarak sönmeyen ateşi oluşturuyor. Kayaların arasından sızan bu gaz zaman zaman 30 cm yüksekliğe ulaşması da ziyaretçilerine adeta görsel bir şölen yaşatıyor. Doğanın bir mucizesi Yanartaş’ı söndürmeyi deneyenler ise hayal kırıklığına uğruyor. Çünkü üzerine su ve toprak atılsa bile, belli bir süre sonra taşlar tekrar yanmaya başlıyor.

Ayrıca bölgenin ziyaretçi akınına uğramasındaki bir diğer hususta buranın eski Yunan mitolojisine konu olmuş olması.AĞZINDAN ALEVLER SAÇAN CANAVAR
Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğalgaz kaynağı, eski Yunan miitolojisine konu olmuş. Yunan mitolojisine göre efsane şu şekilde: Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve ‘Belleros’u Yiyen’ anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralı’na gönderir. Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan Aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağzından alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında kanatlı at havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılan ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir. Günümüzde yakılan ‘Olimpiyat Meşalesi’ Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

ATEŞ TANRISININ TAPINAĞI DA BURADA!
Yanartaş’ta bir diğer ilgi çekici hususta antik kentin kalıntıları arasında yer almakta olan, dönemin papazlarının yaşadığı evler ve kiliselerin yer aldığı Bizans Ortodoks Bazilika Kompleksi’nin bulunması. Güneydeki büyük ve tek parça taşlardan yapılmış şenlik alanı, bölgede bir zamanlar ateş tanrısının tapınağının olduğunu düşündürüyor.

YANARTAŞ’A NASIL GİDİLİR?
Yanartaş’a ulaşmak için önce Çıralı’ya ulaşmak gerek. Özel araçla Antalya’dan yaklaşık 1,5 saat sürecek yolculuk sonrası, Çıralı’ya ulaşılıyor. Yolda girişteki köprüden sola doğru devam ederek bungalov ve pansiyonların, portakal bahçelerinin bulunduğu alanı geçtikten 3,5 km. sonra Yanartaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Doğal ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Kemer’de, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Yanartaş ziyaretçilerini bekliyor. Siz de hem mitoloji hem doğa aşığıysanız burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. HABER/BUSE ER