Multipl Skleroz (MS) hastalığını kitlelere duyurmak ve farkındalık yaratmak adına Uluslararası MS Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ortak kararları ile her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü, ‘Dünya MS Günü’ ilan edildi. MS genellikle üretken çağdaki bireylerin sağlığını tehdit eden, önemli sorunlara ve işgücü kaybına neden olan, kronik ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanıyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalıkta tekrarlayıcı nörolojik fonksiyon bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca MS’in hem hastanın hem de ailenin yaşam kalitesi üzerinde etkilerinin olduğu görülüyor. Prof. Dr. Yeliz Akkuş ve Prof. Dr. Sevgisun Kapucu, ‘Multipl Skleroz ve Hasta Eğitimi’ makalesinde hastalığın etkilerinden söz ediyor.
‘MS HASTALARINA HEMŞİRELER EĞİTİM VERMELİ’
Prof. Dr. Yeliz Akkuş ve Prof. Dr. Sevgisun Kapucu’nun yazdığı ‘Multipl Skleroz ve Hasta Eğitimi’ makalesinde MS hastalarının yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara yönelik hastalara ve bakım verenlere rehber olabilecek eğitim ve danışmanlık konularına değinildi. Makaleye göre, Multipl skleroz (MS) genç yaştaki bireylerde ciddi sorunlara yol açabilen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalık. Hastalığın kontrol altına alınmasında tıbbi tedavinin yanı sıra eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin de büyük önem taşıdığı belirtildi. Hastaların fiziksel, bilişsel ve ruhsal iyilik halinden sorumlu olan hemşirelerin, hastalara verecekleri eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile yaşam kalitelerinin artmasını sağlayabileceği de makalede yer aldı.
Akkuş ve Kapucu, hemşirelerin MS bakımı esnasında hastaları ve aileleri bilgilendirebileceğini belirtti. Yazılan makaleye göre; “Hemşireler MS hastalarının bilişsel, ruhsal ve fiziksel iyilik halinin devamından sorumlu olup, atak sayısının ve şiddetinin azaltılması, ikincil sorunların önlenmesi ve hastalıkla baş etme yöntemleri konusunda hastalara bilgi, eğitim ve danışmalık vererek yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayabilir” denildi.
MS’DE YAŞANAN SORUNLAR NELER?
MS hastası kişilerde birçok sorun ortaya çıkıyor. Bu sorunlar;
· Boşaltım sorunları
· Cinsel sorunlar
· Konuşma sorunları
· Yutma sorunları
· Bilişsel sorunlar
· Yorgunluk
· Spazm
· Hareket Sorunları ve Travmalara Yatkınlık,
· Uyku sorunları
· Depresyon
Bu sorunlarla ilgili hemşireler, doktorlar ya da yetkili olan sağlık personelinin aileleri ve hastayı bilinçlendirmesi gereklidir. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan hasta, uzmana yönlendirilmelidir. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN