Mudurnu, köklü tarihiyle dikkat çekiyor. Antik dönemde 'Modrene' ya da 'Modra' olarak anılan ilçenin isminin, Luwi dilinde 'ana tanrıçanın kocası' anlamına geldiği düşünülüyor. 4000 yıllık geçmişiyle dikkat çeken Mudurnu, Osmanlı İmparatorluğu'nun çekirdeğini oluşturan bölgeler arasında yer alıyor. Selçuklu döneminde ilk Türk yerleşimlerini gören Mudurnu, Osman Gazi döneminde Samsa Çavuş ve Köse Mihal’in rehberliğinde Osmanlı topraklarına katıldı. I. Murad döneminde ise Osmanlı’nın ilk düzenli ordusu olan Yaya Teşkilatı burada kuruldu. Ayrıca Osmanlı’nın ilk maliye teşkilatını oluşturan ve ilk vezir unvanını taşıyan Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa, Mudurnu'dan çıktı.
Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen Yıldırım Bayezid Camii (1374) ve Yıldırım Bayezid Hamamı (1382), altı asrı aşkın süredir dimdik ayakta. Fetret Devri’nde güvenli bir Osmanlı beldesi olarak bilinen Mudurnu, Şehzade Mehmet Çelebi ve Emir Süleyman’a sığınak oldu. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından işgale karşı direniş gösteren Mudurnu’da, 30 Mayıs 1919’da 'Mudurnu Redd-i İlhak Cemiyeti', 20 Ekim 1919’da ise 'Mudurnu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti' kuruldu. Ancak 21 Nisan 1920’de hilafet yanlısı güçler, Mudurnu’yu basarak Kaymakam Ali Nail ve Savcı Salih Zeki Bey’i esir aldı. 4 Mayıs 1920’de Çolak İbrahim Bey’in komutasındaki Kuva-i Milliye birlikleri, Mudurnu’yu bu güçlerin elinden kurtardı. 13-15 Mayıs 1920 tarihleri arasında Düzce ve Bolu’dan gelen isyancılar tekrar ilçeyi kuşattı. Ancak Mudurnu halkı, Kuva-i Milliye saflarında birleşerek bu saldırıları püskürttü ve işgalcileri bozguna uğrattı. Milli Mücadele’deki bu kahramanlıklarıyla tarih yazan Mudurnu, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan serüvende hem tarihi hem de stratejik önemiyle iz bırakmaya devam ediyor.
PEKİ, MUDURNU’NUN İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Mudurnu’nun isminin kökeni, tarihteki ilginç bir hikâyeye dayanıyor. Rivayete göre, ilçenin adını, tekfurlar yönetimindeyken Bursa Tekfuru'nun kızı Matarnı ya da 'Moderna'dan aldığı söyleniyor. Tekfur, kızının adını yaşatmak için bölgenin doğusuna bir kale inşa ettirdi. Bu kale, zamanla çevresinde bir yerleşim alanı oluşturarak Mudurnu’nun temelini attı. Zaman içinde 'Matarni' ya da 'Moderna' olarak anılan bu isim, halk arasında 'Mondernes', 'Monderna' ve 'Mudurlu' şekline evrildi ve nihayetinde bugünkü 'Mudurnu' halini aldı. İlçenin adı, bu tarihsel süreçle birlikte kültürel mirasını da gözler önüne seriyor.