ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Muratpaşa Belediyesi'nden sokak hayvanları için kısırlaştırma ünitesi talep eden Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eda Zorluoğulları'nın, Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarı ile yaptığı görüşme sırasında yaşananlar gündeme damgasını vurdu. Eda Zorluoğulları, bölgedeki sokak hayvanlarının sağlıklı bir şekilde çoğalmalarını önlemek amacıyla bir kısırlaştırma ünitesinin kurulmasını talep etti. İddialara göre Başkan Yardımcısı Sarı, bu talebi kabul etmeyerek "Sokakta hayvan olmaz, havladıkları için çok şikâyet oluyor" şeklinde cevap verdi.

hüseyin sarıi

'HAYVANLARA SU BİLE YOK!'
Geçtiğimiz aylarda Muratpaşa Belediyesi'ne başvurarak sokak hayvanları için kısırlaştırma merkezi talep eden Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eda Zorluoğulları, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Sarı ile görüştü. Görüşme sırasında taleplerini dile getiren Zorluoğulları, iddiaya göre ‘sokakta hayvan olmaz, çevre sakinleri rahatsız oluyor’ gerekçeleriyle reddedildi. Turunç Masa’ya da başvurduğunu dile getiren Zorluoğulları, “Başvurumda kısırlaştırma ünitesi talep etmeme rağmen, başvurumu ‘mama ve su kabı talep ediyor’ diye almışlar. Bırakın kısırlaştırma ünitesini, yanlış anlaşılan mama ve su kabı talebine bile ‘Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve bütçe kısıtlamaları nedeni ile yeni kedi-köpek evleri, mama ve su kapları yapılamamaktadır’ cevabı verildi. Belediyelerin kanunla belirlenmiş görevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Sokak hayvanlarının korunması ve bakımı belediyelerin sorumluluğundadır. Bu nedenle belediyelerin hayvan haklarına ve yaşam haklarına saygılı olmaları gerekiyor” dedi. Hayvan hakları savunucuları, Muratpaşa Belediyesi'nin sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı ve insancıl bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini belirtiyor.

turunç masa

YALAN MI SÖYLÜYORLAR?
Sokak hayvanlarının, toplumun bir parçası olarak kabul edilmesi ve onların haklarına saygı

gösterilmesi gerektiğini söyleyen Zorluoğulları, “Hayvan hakları konusunda çok sayıda ihlal yaşanıyor. Kanuna göre kısırlaştırılmış  küpeli köpekler ‘yaralanma, bakım veya hayvanın saldırma’ durumları dışında toplanamaz. Fakat Muratpaşa Belediyesi tarafından havlayıp ses yaptıkları gerekçesiyle toplanıyorlar. Oysa toplanan hayvanlar bakım ve rehabilitasyonun ardından aynı bölgeye bırakılmak zorundadır. Muratpaşa Belediyesi’nin burada bir keyfi uygulaması söz konusudur. Muratpaşa’da sokakta yaşayan kısırlaştırılmamış köpek için kısırlaştırma talebi, yine ekonomik gerekçelerle reddedilerek ‘kısırlaştırma yapmadıklarının’ cevabı üzerinden çok kısa bir süre sonra (3-4 gün önce) bölgeden ‘küpeli ve kısırlaştırılmış’ bir köpek kısırlaştırma bahanesiyle alınıp götürüldü. Bölgedeki gönüllülerin çabaları sonrasında köpek barınaktan kurtarılarak tekrar bölgesine getirildi. Sormak istiyorum söylediklerinden hangisi doğru? Ekonomik gerekçelerle kısırlaştırma ünitesi, mama ve su kabı bile veremeyeceklerini söyledikten sonra kısırlaştırılmış ve küpeli bir köpeği ‘kısırlaştırma’ bahanesiyle bölgeden uzaklaştırmanın açıklaması nedir?  Bunun cevabını hayvanseverler olarak merak ediyoruz?” ifadelerini kullandı. Hayvanseverler ayrıca, bölgede hala usulsüz şekilde hayvan toplanmaya devam ettiğini belirterek bu uygulamanın sona erdirilmesi gerektiği konusunda ısrarlılar.

USULSIUZ TOPLAMA (1)

İDDİALARA BELEDİYE'DEN CEVAP
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Muratpaşa Belediyesi yetkilileri, gazetemize şu cevabı verdi: “Belediyemize tasarladığı projeyle ile başvuran vatandaşımız, talebi üzerine Başkan Yardımcımız Hüseyin Sarı ile görüşmüştür. Görüşmenin ardından talepleri alan Başkan Yardımcımız Hüseyin Sarı konuyla ilgili Veteriner İşleri Müdürlüğü’yle görüşeceğini, projenin uygulanıp, uygulanamayacağını soracağını ve buradan gelecek cevaba göre projeye onay vereceklerini kendilerine açıkça belirtmiştir. Küpesiz ve kısırlaştırılmamış hayvanlar alınarak gerekli tedavi ve işlemlerin ardından tekrar aynı bölgeye bırakılmaktadır. Kısırlaştırılmış sokak hayvanlarının toplanmasıyla ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Vatandaşımızın, Turunç Masa’daki başvurusu ise portatif mama kabı şeklinde anlaşılmış ve bu şekilde bir cevap verilmiştir.”
 

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ