YEREL GÜNDEM

Muratpaşa'nın gönüllü kahramanları

Antalya’da 55 mahallesinde gönüllü gruplarıyla doğal afetlere hazır bir kent oluşturmayı hedefleyen Muratpaşa Belediyesi, afetlerde haberleşmesinin kesintisiz devamını sağlayan Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti’yle (TRAC) iş birliği protokolü imzaladı

Belediye hizmet binasında düzenlenen protokol imza töreninde Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal, TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa, Genel Sekreter Muhsin Bozkurt, TRAC Antalya Şubesi Bakanı Metin Karakuzu ile yönetim kurulu üyeleri yer aldı. 
  Başkan Uysal, iş birliği için ‘afetlerin gizli kahramanı’ TRAC’a teşekkür etti. Uysal, “Muhtemel bir afete hazırlık amacıyla arama ve kurtarma eğitimi almış, depolama alanları oluşmuş, arama kurtarma köpekleri yetiştirmiş ve alternatif bir afet haberleşme sistemi oluşturmuş bir kente dönüşüyoruz” diye konuştu. Uysal, TRAC’la imzalanan iş birliği protokolünün telsiz haberleşme sistemi tesis etmek ve bu sistemi kullanabilecek gönüllüler yetiştirmeyi amaçladığını söyledi. 
 
  “Yerel yönetimler afet durumlarında en önemli kaynak” 
  Kamu yararına faaliyet gösteren TRAC’ın Genel Başkanı Aziz Şasa ise afetlerde yerel yönetimlerle el ele vermenin gerekliliğine dikkat çekti. Şaşa, “Yerel yönetimler afet durumlarında en önemli kaynak. Biz de doğal afet olaylarında hayati önem taşıyan telsiz haberleşmesi konusunda kendimizi son derece geliştirip bugüne kadar birçok vakada çözüm kaynağı olduk. Acil afet haberleşmesine önem veren Muratpaşa Belediyemizle bu konuda çalışmak, yaptıklarımızı daha anlamlı ve etkin hale getirecektir” diye konuştu. 
  TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa, ‘acil afet haberleşmesinin’ önemine hassasiyet gösteren Muratpaşa Belediyesi Başkanı Ümit Uysal’a iş birliğinden dolayı teşekkür plaketi sundu, Uysal’ın yakasına da TRAC rozetini taktı. 
  Muratpaşa Belediyesi, 6 Şubat’ta Türkiye’yi sarsan ikiz depreminden ardından 520 bini aşkın nüfusuyla kent hayatının merkezi olan ilçede ‘Muratpaşa Mahalle Afet Gönüllüleri’ programını başlattı. 55 mahallede gönüllü grupları oluşturmayı amaçlayan program, Muratpaşa Belediyesi’nin depreme dayanıklı ve hazırlıklı bir kent için attığı adımlarından biri oldu. MAG programında ilk olarak gönüllü gruplara İlk müdahale, afet bilinci, afet anatomisi, gönüllülük, ilk yardım, arama-kurtarma gibi başlıklarda teorik ve uygulamalı eğitim verildi. 
  İmzalanan protokolle MAG programı, acil durum anında haberleşmenin kesintiye uğramaması için telsiz haberleşme eğitimleri verilmesiyle devam edecek. Doğal afet şartlarında çöken GSM iletişimi nedeniyle telsiz haberleşme sistemi programa entegre edilirken muhtemel bir afet durumunda temel ihtiyaçların sağlanması, organize edilmesi, lojistiğin sağlanması gibi afet müdahale planını da bu kapsamda el alınacak.