Muratpaşa’nın otları

Ters Köşe’de dün Muratpaşa’daki bir parkın halini yazdık. Otlar neredeyse insan boyuna ulaşmıştı. Abartı gelebilir, ama gerçekten de bir karışı filan geçiyordu otların boyu. Yazıyı gazeteye gönderdim ve bir baktım ki Muratpaşa Belediyesi personeli parktaki otları biçiyor, çevre temizliği yapıyor. Hemen aradım arkadaşları, yazının o bölümünü, yani kutu dediğimiz detayı çıkarttık. Siz bunu okuyamadınız. Bu parklar mevzusuna girmişken, çimleri, sulama sistemlerini filan biraz konuşalım. Bu konuda bir mantalite değişikliğine ihtiyaç var sanki.

YAKINDA İÇECEK SU KALMAYACAK

Bazı parklar son günlerde cangıl haline geldi. Düzenli sulandıkları için yeşil, ama hiç biçilmedikleri için de tamamen ot ormanı. Yürüyüş yolları bile görünmez hale gelmiş. Bu sadece Muratpaşa’nın değil, birçok belediyenin sorunu. Dünyada ve ülkemizde su krizi yaşanırken, su kaynakları giderek azalırken, parkların sulanması ne kadar doğru? Park denilince ilk akla gelen şey çim oluyor. Aynı zamanda golf sahaları da uçsuz bucaksız çim tarlası. Bu parklar, bu golf tesisleri bir su canavarı. Böyle giderse içecek su bulamayacağız, ama haldır haldır parkları suluyor, golf sahalarını yeşil tutmaya çalışıyoruz.

FELSEFEYİ DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN

Golf sahalarında kullanılan çim biraz farklı. Genleriyle oynanmış, o nedenle daha az su tüketen cinsler bunlar. Özel üretim oldukları için pahalı. Park ve bahçelerde ise bildiğimiz çim kullanılıyor. Yeşil görünsün diye basıyorsun suyu. Onca su hem zarar, hem masraf… Düzenli biçmezsen insan boyuna geliyor. Biçmek için daha fazla personel lazım. Peki peyzaj mimarları, bahçe tasarımcıları bunca çim kullanmaktan vazgeçemez mi? Daha doğal, taşlı, çakıllı, geçmişte çocukların top oynadığı mahalle arası bahçeler, boş alanlar, avlular, sahalar gibi parklar üretmek, tasarlamak mümkün değil mi? Onca suyu boca etmek yerine, daha az suyla daha gerçekçi, daha özgür, daha serbest parklar yapamaz mıyız? Bence yaparız. Tartışalım.

İlçe başkanı yarıştan çekildi

“CHP gençliği seçime gidiyor” diye yazdık geçenlerde. Gençlik kolları ilçe kongrelerine hazırlanıyor. Muratpaşa’da mevcut başkan Hakan Genbeş’in karşısına Evrim Alkan ve Salih Can Akbaş’ın çıkacağını duyurduk. Hakan Genbeş, 11 Ağustos’ta yapılacak ilçe gençlik kongresinde aday olmayacağını ve Salih Can Akbaş lehine yarıştan çekildiğini duyurdu. İlçe başkanı Genbeş yarıştan çekilirken, oluşan birlik iradesinin sadece Muratpaşa’yla sınırla kalmayacağını duyurdu. Genbeş’in, “Kongremiz bizim için bir son değil, başlangıç olacak. CHP Antalya gençliğini, iktidar yolunda iktidar için birleştirmeye geliyoruz” sözleri havada asılı duruyor.

Burdur için heykel kataloğu

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yaşar Arlı’nın, Mesut Can Kaya ve Evren Şahin’le birlikte hazırladığı, “Burdur Arkeoloji Müzesi Teşhir Salonu Serbest Heykeltıraşlık Eserler Kataloğu” yayınlandı.  Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen, çoğunluğu Sagalassos ve Kremna antik kentlerinde bulunmuş 45 heykelin anlatıldıği katalog Bilgin Kültür Sanat Yayınları arasından çıktı.