KENTSEL dönüşüme ilişkin yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinden sonra düzenlemeyle ilgili vatandaşın kafası karışık. Vatandaş, yasanın avantajlı mı yoksa dezavantajlı mı olduğunu merak ediyor. Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, yasada geçen yüzde 50+1’in ‘iyi mi yoksa kötü mü’ olduğunu vatandaşa açıkladı.

neset-gunduz

‘YÜZDE 49’A HAKSIZLIK OLUYOR’

Önceki yasada 3’te 2 oy çokluğu istendiği için kentsel dönüşümde tıkanmalara sebep olduğunu söyleyen Gündüz, “Yüzde50 +1 ile kentsel dönüşümü hızlandıracak ve kolaylık getirecek deniliyor. Ancak uygulamada göreceğiz. Önceden arsa payı bakımından üçte çoğunluk kimdeyse onun dediği oluyordu bundan sonra salt çoğunluk yani 50+1 dönüşüm kararı almak için yeterli olacak. Yüzde 50+1 kararı, uygulayıcılar için büyük avantaj ve hızlı olacağı kesin. Çünkü kanuna göre; malik sayısının bir önemi yok arsa payı bakımından çoğunluk kimde ise bu bazen bir kişi de olabilir. Karar o kişinindir. +1 anayasa mahkemesinden de dönebilir.  Bu durum mülkiyet kanununa aykırı. Sadece +1’i olan binanın ya da arsanın nasıl değerlendirileceğini karar verebilecek. Diğer yüzde 49 yok sayılacak, burada bir hakkaniyetsizlik var. Başka bir çözüm aranması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘SALT ÇOĞUNLUĞU İŞARET ETMEK YANLIŞ’

Kamunun riskli binanın yıkılmasından yana olduğunu belirten Gündüz, “Yıkmak için bir kişinin başvurusu yetiyorken yıkıldıktan sonra arazinin nasıl değerleneceği konusunda salt çoğunluğu işaret etmek bizce yanlış. Mevzuat Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan kabul edildikten resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmişti. Bir değişiklik de tebligat kanununda olmuştur. Yıkım kararı ve çeşitli davalara ilişkin tebligatlar evin yıkılmasını istemeyen kişi gidip almıyordu kendisine de ulaşılamıyor bundan sonra e-devlet üzerinden gönderilerek binaya asılması veya muhtara bırakılması şeklindeki süreci hızlandıracak bir adım atılmıştır.  Bu da bir buçuk yıllık zaman kayıplarını ortadan kaldırmış olacak.  Bu da bizim için olumlu hareketlerden bir tanesidir” diye konuştu.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ARABULUCULUK SİSTEMİ GETİRİLSİN’

Kentsel dönüşüm mahkemelerinin çok uzun sürdüğünü söyleyen Gündüz, “Açılan davalarda kentsel dönüşüme özgü mahkemeler yani ihtisas mahkemeleri oluşturulacak ya da bizim de tavsiyemiz kira ev sahibi uyuşmazlığında olduğu gibi kentsel dönüşüm uyuşmazlıklarına da arabuluculuk sistemi devreye alınmalıdır. Bu da sistemin hızlanmasını gayet olumlu şekilde sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. ÖZEL HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin