ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, her yıl ortalama 70 bin kişi göç alan Antalya’da turizm, savaş ve depremin de etkisiyle son 1 yılda bu sayı 300 bini geçti. Bu durum kentteki barınma krizini büyütürken kira ve yurt fiyatlarının da astronomik seviyelere çıkmasına neden oldu. Diğer yandan artan enflasyon ve hayat pahalılığı başta gıda olmak üzere her şeyi etkileyince öğrenciler için artık üniversite okumak hayal oldu.
6 KİŞİLİK ODA 3 BİN 500
Üniversite öğrencilerine verilen aylık burs ve kredi miktarı bin 250 lirada kalırken üniversite çevresinde 6 kişilik yurt odaları 3 bin 500 liradan başlıyor. Çoğu yurtta sabah kahvaltıları için ekstra ücret istenirken bazı hotel işletmeleri ise turistlerden, öğrencilere yönelmiş durumunda. Hotellerin, 2 kişilik ve 10 metrekarelik odalar için istediği fiyat ise 10 bin lirayı buluyor. Üniversite çevresinde stüdyo ve 30 metrekarelik daire için istenilen kiralar 8 ila 10 bin arasında değişirken, 1+1 evler içinse 12 ila 15 bin lirayı buluyor. Kiraya çıkmaya gücü yetmeyen ve devlet yurtlarının yetersiz kalması nedeniyle on binlerce öğrenci özel yurtlarda adeta koğuş hayatına mahkûm kalmış durumunda.
AYAKBASTI PARASI 100 BİN LİRA
Yeni eve çıkan ve uygun fiyatlı ikinci el eşya almak isteyenlerin öğrencilerin ilk uğradıkları yerlerin başında gelen Güllük’teki ikinci el spotçular da fiyatlar adeta ateş pahası. Bir öğrencinin 4 yıllık eğitim ve öğretim hayatı boyunca kullanabileceği ikinci el beyaz eşyalar kira bedelleri katlamış durumda. Ortalama 10 yaşında olan ve çoğu eski sisteme sahip buzdolapları 5 bin liradan, çamaşır ve bulaşık makineleri de 3 bin liradan başlıyor. 2 kanepe ve 1 koltuklu oturma gruplarının fiyatıysa 4 bin lirayı buluyor. Yatak, baza, gardırop, televizyon, klima, ev araç ve gereçlerini de eklenince ortalama bir öğrenci evi minimum 50 bin liraya döşenirken, kira, depozito ve komisyon bedelleri de eklenince bu rakam 100 bini buluyor.
EV ALINIYORDU ŞİMDİ KİRAYA ÇIKILIYOR
Bundan 3-4 yıl öncesine kadar bu fiyatlara ev alınabildiğini söyleyen Güllük spotçu esnafı Mehmet Demirörs, şimdilerdeyse bu fiyata ancak ilk ay kirası ve ikinci el eşya alınabildiği söylüyor. Önceden depolarının eşyayla ağzına kadar dolu olduğunu belirten Özkala, “Şu anda eşya satmadan yerine ikinci el eşya almıyoruz. Depomuzda yerlerimiz var ama fiyatlar nedeniyle yerine yenisi koyamıyoruz. Sattıkça yeni eşyalar alabiliyoruz. Üniversitelerin açılmasına 1 hafta kalmasına rağmen buradaki dükkânlar sinek avlıyor. Normalde bu dönem en çok eşya satmamız gereken zamandı” şeklinde konuştu. Demirörs ayrıca eşyalar için bütçesi yetmeyen öğrenci ailelerinin, kendilerine senetli satış teklif ettiğini de ekledi.