24 Kasım Öğretmenler Günü geldi çattı. Her yıl olduğu gibi bu sene de öğretmenler günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünya ülkelerinde genellikle 5 Ekim'de kutlanan Öğretmenler Günü, 1981 yılından beri Türkiye’de Kasım ayının üçüncü haftası yani 24 Kasım tarihinde kutlanıyor. Ancak öğretmenler için belki de hiçbir gün tam anlamıyla bir kutlama olmuyor. Zira, bir öğretmenin öğrencilerinin sayısından bile fazla derdi oluyor. Bunların başında da ekonomik koşullar, iş yerindeki sıkıntılar ile psikolojik ve fiziksel şiddet geliyor.
24 Kasım Öğretmenler Günü ile alakalı öğretmenlerin beklentilerini Ekspres’e açıklayan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcisi Ayşe Güngör, ekonomik sıkıntılardan, eğitim sistemine, günün hediyeleşme günü olarak algılanmasından mülakata kadar birçok konuda dikkat çeken ifadeler kullandı.
ÖĞRENCİLER MAHCUP OLUYOR
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcisi Ayşe Güngör, öğretmenler gününün bir hediyeleşme yarışına dönüşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Bugün bir hediye yarışı gününe dönüşüyor. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Ekonomik şartları daha iyi olan çocuklar çılgın hediyeler verirken, ekonomik durumu iyi olmayanlar hediye veremediği için mahcup duruma düşebiliyor. Kesinlikle Öğretmenler Günü'nde böyle bir hediyeleşme yarışının oluşmasını istemiyoruz. Özel okullarda belki daha rahat olsa bile devlet okullarında hediyeleşmek öğrenci açısından da ciddi bir mahcubiyet durumu oluşturabiliyor. Zaten ekonomik olarak vatandaşların durumu belliyken, bir de öğretmenine hediye almak için efor sarf etmelerine, kendilerini zorlamalarına gerek olmadığını düşünüyoruz” dedi.
ŞİDDET GÖLGESİNDE 24 KASIM
Öğretmenler Günü kapsamında hediyenin öğrencilerden değil yöneticilerden gelmesi gerektiğini ifade eden Ayşe Güngör, “Öğretmenler Günü'nün en güzel hediyelerinden biri adaletli bir eğitim sisteminin olmasıdır. Bu sistemin içerisinde şiddete maruz kalan öğretmenlerin bile olduğu düşünüldüğünde, öğretmenler günü hediyesinin bizler için çok daha başka, çok daha farklı anlamlar içerdiğini belirtmek isterim. Biz şiddete maruz kalan meslektaşlarımızın olduğu bir ortamda gönül rahatlığıyla bu günü zaten kutlayamıyoruz. O yüzden eğitimde şiddetin önüne geçilmesi bizim için en anlamlı hediyelerden biri olur” ifadelerini kullandı.
İŞİMİZİ BİZE ÖĞRETİYORLAR
Öğretmenlerin iş yerleri olan eğitim kurumlarında ve okullarda psikolojik şiddete de maruz kaldığını ifade eden Ayşe Güngör, “Öğretmenlik mesleğinde, veli tarafından öğretmenlere iş öğretilmeye çalışılıyor. Öğretmenlik vasfı olmayan yahut öğretmenlik yapmamış olan kişilerin öğretmenlere işlerin nasıl yapılması gerektiğini söylemeleri, öğretmenin psikolojisini olumsuz etkilerken, derslerin de verimini düşürüyor. Verimi düşen derste öğrenci anlamakta daha da zorluk çekiyor. Dolayısıyla öğretmene mesleği yapmamış ya da yapma ruhsatı olmayan kişilerin müdahalede bulunması olumsuz etkiler doğuruyor. Öğretmen rahat bir ortamda ders vermeli ki, verimli olabilsin. Bu konunun da çözüme kavuşmasını bir hediye olarak görmek isteriz” dedi.
SAÇMALIK KALKMALI
Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerde vaat olarak söylenen kamuda mülakatın kaldırılmasının sadece bir söylem olarak kalması, öğretmenleri de bir hayli üzdü. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla mülakattan duydukları rahatsızlığı dile getiren Ayşe Güngör, “Öğretmenler Günü'nün bizler için en büyük hediyelerinden biri de adaletsizliğin, saçmalığın adı olan mülakat sisteminin kaldırılması olacaktır. Bunun için bütün Türkiye'de mücadelemiz devam ediyor. Aynı mücadeleyi Antalya'da da veriyoruz. O kadar dirsek çürütüp, o kadar ders çalışıp, o kadar alın teri döküp belli bir başarı elde ettikten sonra bir de birilerini memnun etmeye çalışır gibi, sınav sonucuna yüzde 50 etki eden mülakatta başarı istenmesine maruz kalıyoruz. Bu saçmalıktan başka bir şey değildir. Öğretmenler Günü'nün en güzel hediyelerinden biri bu adaletsizlik sisteminin bir an önce ortadan kaldırılması olacaktır” diye konuştu.
DERS SAATİ VE TABAN MAAŞ TALEBİ
Taban maaş konusunda da mücadelelerinin sürdüğünü dile getiren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Antalya Temsilcisi Ayşe Güngör, “Biz ‘az derse girelim, az emek harcayalım, çok kazanalım’ demiyoruz. Özellikle özel sektörde ders saatleri yüksek, bu öğretmenin verimini düşürüyor. Aynı zamanda her zaman söylediğimiz taban maaş uygulamasına geçilmelidir. Ekonomik olarak ülkedeki herkesin hali ortadayken, öğretmenlerin bu seviyenin de altında para ile geçinmeye zorlanması kabul edilemez bir durumdur. Bizim için belki de en büyük Öğretmenler Günü hediyelerinden birisi taban maaş uygulamasının hayata geçirilmesi olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.