ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'nu kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. İktidarın, okullarda ücretsiz yemek sözünü tutmadığına dikkat çeken Koç, çocuklar için okulda sağlıklı ve ücretsiz yemek hizmetinin önemini vurgulayarak, “Milyonlarca ailenin maddi sıkıntılarla mücadele ettiği bir dönemde, çocuklarımızın okullarda sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak, eğitim kalitesini artırmak adına bu koalisyon büyük bir gereklilik haline gelmiştir. Bu nedenle herkesi bu oluşuma davet ediyoruz” dedi.

tülin koç-1

YEMEK MALİYETİ OKUL BIRAKTIRIYOR

Ekonomik zorluklarla boğuşan ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte alım gücünde düşüş yaşayan milyonlarca veli, çocuklarının eğitim sürecindeki temel ihtiyaçlardan biri olan beslenmenin karşılanması konusunda seslerini yükseltiyor. Bu talebe cevap vermek üzere harekete geçen Veli-Der, Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'nun kurulması için adım attı. Koalisyonun kurulmasıyla birlikte, velilerin seslerinin daha güçlü bir şekilde duyurulmasını ve tüm okullarda ücretsiz yemek için adımların atılmasını hedeflediklerini belirten Koç, “Veliler olarak bir araya gelerek çocuklarımızın beslenme hakkını savunmak ve okullarda ücretsiz yemek hizmetinin sağlanması için gereken desteği sağlamak amacıyla bu koalisyonu kuruyoruz. Geçim sıkıntısı yaşayan ve yemek maliyetini dahi karşılayamayacak durumda olan öğrenciler, okulu bırakmak zorunda kalıyor. Geleceğimiz olan çocuklarımızın, ekonomik gerekçelerle eğitim hayatlarını yarıda bırakması kabul edilemez” dedi.

2 ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR

İki çocuktan birinin yetersiz beslenme ve açlıkla karşı karşıya olduğunu belirten Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, çocukların açlıkla ve yoksullukla baş başa bırakıldığını ifade ederek, “2021’de yapılan analizde Türkiye’de çocukların yüzde 45,2’sinin yoksulluk riski altında olduğu açıklandı. Bu oran 2015’ten itibaren artarak devam ediyor. TÜİK, 2022 yılı verilerinde de üç çocuktan birinin (yüzde 35,3) ciddi maddi yoksulluk, yetersiz beslenme sorunu yaşadığı açıklanmıştır. Salgın, zamlar, ekonomik kriz ile birlikte artan yoksulluk en çok çocukları etkiliyor. 3 yılda bir yapılan ve 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen alanlarındaki becerilerini ölçen PISA kapsamında yapılan ankette öğrencilere sorulan sorulardan biri de, “Geçen 30 günde yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?” sorusuydu. Türkiye OECD ülkeleri arasında yüzde 19,2 ile son 30 günde haftada en az bir kez yiyecek parası olmadığı için hiç yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke oldu. Ülkemizde en az 5 öğrenciden biri haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyemiyor. Bu ankete katılımın yüzde 67’sini ise açıklanan verilerde sosyoekonomik durumu daha yüksek ebeveynlerin olduğu Fen ve Anadolu liseleri oluşturuyordu. Ülke geneli ve okul türlerinin tamamı açısından ortaya çıkan tablonun çok daha vahim olduğu ise çok açıktır” dedi.

Okul Yemek

BU ÇAĞRI HERKESİ KAPSIYOR

Okullarda ücretsiz yemeğin tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak olduğunu söyleyen Veli-Der Şube Başkanı Tülin Koç, çocukların açlık ve yoksullukla başbaşa bırakıldığını ifade ederek, “Yetersiz beslenme, çocuğun okul için hazır bulunuşunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkiliyor. Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı okul yemeğidir. Öğrenci Veli Derneği olarak çocuklarımızın eşit, parasız, laik ve kamusal eğitim hakkı için tarihi bir çağrı yapıyoruz. Tüm okul velilerini, demokratik kitle ve meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, derneklere çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan herkesi, Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'na çağırıyoruz. Kitlesel okul terklerinin durması, yoksulluktan kaynaklı çocuklarımızın çocuk yaşta çocuk işçilik yapmak zorunda bırakılmaması, yetersiz beslenme, gelişim yetersizliği, sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılmaması için herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu'nda sesimize ses olmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ