ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, okullarda satılan gıdalarının denetim ve onay süreçlerinin daha fazla ertelenmemesi gerektiğini belirtti. Manavoğlu “Çocukların tüketim alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyecek, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini teşvik edecek uygulamaların tekrar ertelenmesine rasyonel bir açıklama bulmakta zorlandığımızı belirtmeliyiz” dedi.

FOTO (3)-29

BAKANLIK SORUMLULUĞUNDA
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminde kazanılmasının ilerleyen yaşlarda sağlık sorunlarının azaltılmasına katkı sağlayacağını ve bu nedenle bu tür önlemlerin ertelenmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Okullarda satılan gıda ürünlerinin belirli bir kalite ve beslenme standardına uygun olması için getirilen ‘okul gıdası onayı’ ve ‘okul gıdası logosu’ uygulaması, çocukların daha sağlıklı seçeneklere yönlendirilmesini amaçlanmıştı. Bu uygulamayla öğrencilerin obezite, diyabet ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olmayı hedeflemekteydi. Çocuklarımızın fizyolojik ve zihinsel gelişiminde tükettikleri gıdaların güvenilir ve besleyici olması yanında zararlı etkileri olan gıda bileşenlerini içermemesi çok önemlidir. Okul çağındaki çocuklarımızın sağlıksız gıdalardan korunması, güvenli ve besleyici gıdalara eğitim gördükleri okullarda ulaşmalarının sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığının sorumluluğundadır” dedi.

Manavoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okul/kurumlarda satılan gıdalarla ilgili olarak ‘Okul Gıdası Hakkında Tebliğ’ 22.10.2020 tarihli ve 31282 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Tebliğin yürürlüğe girmesi 11.09.2023 tarihine ertelenmişti ancak bu tarihte tekrar ertelenmesi, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine gereken özen ve önemin verilmediğini düşündürmektedir. Çocukların tüketim alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyecek, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini teşvik edecek bu uygulamanın 2023-2024 eğitim-öğretim yılının başladığı bu günlerde tekrar ertelenmesine rasyonel bir açıklama bulmakta zorlandığımızı belirtmeliyiz. Sağlıklı nesil yetiştirme hedefi ile 2020 yılında hazırlanmış “Okul Gıdası Hakkında Tebliğ”, üç yıl geçmesine rağmen yürürlüğe alınmamış, yaklaşık 20 milyon çocuğumuz, okullarımızda gıda satışı yapan işletmecilerin insafına bırakılmıştır. Okul Gıdası Hakkında Tebliğin bir amacı da merdiven altı işletmelerin ürettiği ve Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan ürünlerin okullara girişini engellemekti. Okul Gıdası logolu ürünlerin tüketiciler tarafından görülmesi ve tespiti kolay olacaktı. Tebliğ ertelenince, ailelerin ve çocukların konu hakkında duydukları endişeler de giderilememiş oldu” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ