Ortaya karışık!..

Bugün de başlık bu olsun, ne de olsa bayram haftası, konular ise karışık. Kurban Bayramı da 9 günmüş, bayram da tatil planınız var mı? Misal, memlekete gitme serüveni falan. Ama var ya, bayramda memleket özlemine de zam gelmiş. Yani şehirlerarası otobüs biletlerine bayramlık zam yapılmış haberiniz vardır elbet. Uçak biletlerine hiç dokunmayalım telaffuzu bile zorluyor. Enflasyon ekonomiyi, ekonomi ise bütçeyi… Duyduğumuza göre, 500 ve 1000 TL'lik yeni banknotlar geliyormuş. Merkez Bankası incelemelere başlamış bile.

***

Şu anda en büyük banknot 200 TL de, enflasyon fena vurdu ve niteliği büyük niceliği küçük 200 TL cüzdana girince küçüldükçe küçüldü. Hani insanın sorası geliyor 'ne oldu sana böyle' diye. Hal böyle olunca da, uzun süredir 500 ve 1000 liralık kâğıt paraların basılacağı iddia ediliyordu. İhtiyaç hâsıl oldu ki, ekonomi yönetimi kapıyı kapatmadı. Şöyle bakıldığında millettin alım gücü azalmış, fiyat artışları ise otomatiğe bağlanmış.

***

Gelelim bayram tatili meselesine. 9 günlük bayram tatili iç turizmi canlandırır, piyasa hareketlenir gibi sektörel laflar elbette etmeyeceğiz, onu işin uzmanları bilir. Bizim merakımız emeklinin Kurban Bayramı ikramiyesi, maaşların bayram öncesi yatırılıp yatırılmayacağı meselesi. Dedik ve yanıtını aldık. Ankara, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilerine Kurban Bayramı'ndan önce ikramiyelerinin yatacağını açıkladı. Yani, 3 bin liralık ikramiyeler, 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarında. Peki, emekli ve memur maaşları, bayram öncesi yatacak mı? Bayrama günler kala, bayram tatilinin detayları şekillenmeye başladı ya, şimdi milyonlarca emekli ve memur, maaş ödeme tarihleri için de beklemede. Emekli maaşları bayramdan önce ödenecek mi sorusunun yanıtına gelirsek, işte bunun şu anda resmi bir yanıtı yokmuş. Ama biliyoruz ki normal şartlarda emeklilerin maaşları bayram öncesi ödeniyordu. Emekliyiz ya hani.

***

Konu başlığımız ‘ortaya karışık' ya iki çift laf da emlak piyasası ile ilgili edelim. Mayıs ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Haziran ayında işyeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı, yüzde 62.51 olarak gerçekleşmiş. Haydi, buyur papaz efendi. Esnaf kara kara düşüncede. Konut kiralarında ise yüzde 25'lik tavan zam uygulaması bir ay daha devam edecekmiş. 1 Temmuz'dan itibaren de uygulamaya son verileceği açıklanmış ve ekonomi yönetimi ‘uygulamanı devam etmesi için bir neden göremiyorum' demişti. Zaten uygulama, uygulanabiliyor muydu? İyi haftalar.