Akdeniz Otizm ve Spor Derneği ile Kepez Devlet Hastanesi Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında hastanede toplumsal farkındalığı artırmak ve otizme dikkati çekmek için etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında hastaneye gelenlere de otizm süreci hakkında uzmanlar tarafından bilgi verildi. Etkinlikte otizmli çocuklara doktor önlüğü ve steteskop hediye edildi.
Etkinlikte konuşan Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ufuk Ceylan, “Otizm, genellikle çocukluk döneminde başlayan ve bireyin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarında farklılıklar gösteren bir gelişimsel durumdur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, otizm oranlarında belirgin bir artış olduğunu göstermektedir. Erken tanı ve müdahale çocukların gelişiminde önemli farklılıklar yaratabilir. Otizmli bireylerin topluma katılımlarını kolaylaştırmak ve onlara eşit fırsatlar sunmak hepimizin sorumluluğundadırö dedi.
Otizmde erken tanının önemine vurgu yapan Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. İpek Elif Özgenç, “Otizmin belirtilerini 0 ila 3 yaş arasında görebiliyoruz. Bu konuda ailelerin gözlemleri çok önemli. Bu yaşlarda ailelerin dikkatini çeken belirtilerden biri, konuşma gecikmesi. Bununla beraber çocuğun göz kontağı kurmaması, seslenince bakmaması, insanlarla çok iletişim kurmak istememesi gibi belirtiler gözükebiliyor. Bunları gözlemleyen ailelerin doktora başvurması gerekiyor. Otizmde erken tanı çok önemli. Ne kadar erken tanı konulup, süreç başlarsa çocuğun işlevselliği artacaktır. Aileler ömür boyu böyle bir yolculuğa çıkıyor. Burada çocuklarımızı topluma kazandırmanın öneminin farkında olmalıyızö diye konuştu.
Akdeniz Otizm ve Spor Derneği Başkanı Demet Çileli, “Çocuklarımızın hayata kazandırılması çok önemli. Bugün de burada hastaneye gelen vatandaşlarımıza otizmi anlatıp, farkındalık oluşturmak istedik. Aradığımız şey farklılık değil, farkındalıkö dedi